Bali és Mexikó a sláger szilveszterkor – Több millió forintot is költenek luxusutakra

Vállalatok
1/2 oldal

Thaiföld, Mexikó, Ausztrália, Brazília, Bali, Kenya, Finnország – az idei szilveszter slágereinek ezen országok ígérkeznek a több százezer forinttal útnak indulók körében. Vannak, akik 3-400 ezer forintból kapcsolódnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy- vagy akár többmilliós utakat foglalnak le.

Szilveszter a szafarik földjén, netán egy homokos tengerparton, avagy egy jégkastélyban? Az utazási irodák kínálata igencsak széles a luxusutakat illetően, amelyek várhatóan most télen is több mint tízezer érdeklődő fantáziáját mozgatják meg. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján utasaink a téli szezonban, így szilveszterkor is, főleg a távolabbi, egzotikus országokba utaznak legszívesebben – osztotta meg tapasztalatait Hargitai Éva, a Tensi Holiday értékesítési vezetője. Mint mondta: aki megteheti, talán szívesebben bontja fel éjfélkor a szilveszteri pezsgőt egy pálmafa alatt a nyári melegben, mint egy mediterrán országban, ahol már nem adott ehhez a megfelelő klíma. Hasonló tendenciáról számolt be Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezető igazgatója is, mondván, az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy ebben az időszakban az utasok pihenni vágynak, és a távoli, meleg tengerpartokat, minőségi szállodákat keresik. Igaz, egy új trend is fellelhető: egyre többen igyekeznek a fogcsikorgató hideg télbe, konkrétan finnországi jégszállodákba. Az új célország nem olcsó, egy hatnapos út több mint félmillió forinttól kezdődik, bár mint Borsányi Balázs, a HVG Travel értékesítési vezetője fogalmazott: az út egyre népszerűbb. Az út során a résztvevők többek között ellátogatnak egy huskyfarmra, „átlépnek” az északi sarkkörön, megtekintenek egy jégtörő hajót, míg a szilveszteri gálaműsort egy jégkastélyban élvezhetik.

Egy egzotikus karib-tengeri vagy bali nyaralást 3-400 ezer forintból meg lehet úszni. Bár nem ritka az sem, hogy ennél jóval borsosabb árat fizetnek ki. A HVG Travel például kínál 18 napos Hongkong–Ausztrália–Új-Zéland körutazást erre az időszakra – a szilvesztert Hongkongban töltik az utazók – fejenként egymillió forinttól, de volt már arra is példa, hogy Tahitira több mint 2 millió forint értékben foglaltak utat. A szilveszteri utaknál akár 50 százalék plusz eltérés is lehet, ám az utazók többsége ezzel tisztában is van – hangsúlyozta Kendik Mária, a Vista kiutazási részlegének vezetője. Persze minél később foglalja le az utat az illető, annál kisebb az esélye a kedvező árra – jegyezte meg Kendik Mária. Magyarországon még mindig későn „ébrednek” az utazni vágyók a fejlett országokhoz képest: míg Nyugat-Európában már jellemzően január–márciusban lefoglalják a repülőjegyeket szilveszterre, addig hazánkban három hónappal korábban látnak hozzá a szervezéshez. Ebben az időszakban a szállás és a repülőjegy is drágább, sőt a szilveszteri programoknak is felára van – emelte ki a HVG Travel értékesítési vezetője, véleménye szerint átlagosan 20-30 százalékos felárral számolhatnak az utazók.

A szilveszteri utak időtartama jellemzően 7-11 nap, többen már karácsony másnapján (december 26-án) elutaznak, ám viszonylag kevesen vannak azok, akik már a karácsonyt sem töltik itthon – osztotta meg tapasztalatait Borsányi Balázs. Az utazók általában január 4–5-én jönnek viszsza, de nem ritka, ha 7–8-án érkeznek meg.

Ami a melegebb célpontokat illeti, a Világgazdaság által megkérdezett hazai utazási irodák előrejelzése szerint az idén többen utazhatnak Mexikóba és Balira, ám az ajánlatok élén ott szerepelnek az elmúlt évek kedvelt célpontjai is, úgymint Thaiföld és Kenya. Az egyik legnépszerűbb desztináció ebben az évben is Thaiföld, azon belül Phuket és Koh Samui szigete – osztotta meg tapasztalatait Hargitai Éva. Ezek mellett számos különleges ajánlat közül választhatnak az utazni vágyók, úgymint Bali–Szingapúr, dél-afrikai körutazás, Malajzia–Szingapúr, Maldív-szigetek. A Tensi Tours újdonsága a mexikói cancúni nyaralóprogram, ahová december 30-tól közvetlen charterjáratot indítanak, például egy háromcsillagos szállodában reggelivel fejenként már 376 900 forintért.

MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

22:00
Gazdaság

Nagy üzlet lesz a mesterséges intelligencia a régióban is

Gyors növekedés várható régiónkban a mesterséges intelligenciára épülő megoldások piacán, a közeljövőben pedig itthon is elkezdődhet a terület egyik úttörője, a Watson üzleti célú felhasználása.
09:20
Gazdaság

Több sebből is vérzik az atomegyezség

A nagyhatalmak megpróbálják rábírni Donald Trump amerikai elnököt, hogy ne mondja fel az Iránnal kötött nukleáris megállapodást.
Világgazdaság Piactér