Beszállítókat keres a Sólyom – Brüsszel és Stockholm is a célpontok között

Közlekedés | Vállalatok
Egyre több részlet derül ki a Sólyom légitársaság terveiből, már az első úti célokat is megnevezték, megértik a kételkedőket, de biztosak a sikerben

Brüsszel, London, Párizs, Milánó, Frankfurt, Stockholm és Amszterdam, ezeket a városokat fogja először repülni a Sólyom Airways – tudta meg a Világgazdaság Lucsik Jánostól, a Sólyom Befektetési és Vagyonkezelési Holding Kft. ügyvezető igazgatójától. „Az első negyedévünkben, vagyis szeptembertől decemberig 6-12 millió euró áll rendelkezésre az arab befektetőknek köszönhetően. Mosolyogva fogadom a kételkedéseket, de minden egyes nap közelebb kerülünk az induláshoz.


Mindenre kiterjedő piackutáson vagyunk túl, így választottuk ki az első útvonalakat” – fogalmazott Lucsik János. A European Aviation szeptember végéig folyamatosan adja át a repülőgépeket a Sólyom Airwaysnek, az első augusztus 18-án érkezik. A magyar légitársaság Boeing 500-as repülőgépei 110 üléses – 12 business és 98 turista – kialakításban repülnek majd. Az online értékesítés a tervek szerint augusztus közepén indul, az első körben paypal megoldással.


Rohamtempóban dolgozik a cég, bár az első lépéseket másfél éve tették meg. Augusztus 1-én kétlépcsős, nyílt pályázatot írnak ki 51 árucsoporta (gépjárművektől a számítógépekig, ásványvíztől a szállodai szolgáltatásokig) a minősített beszállítói adatbázis létrehozásához. A cég levelet írt az összes érintett hatóságnak amelyben egy augusztus 12-i személyes találkozóra invitálják az állami szereplőket. A cél egy olyan csoport felállítása, amely kizárólag a légitársaság ügyeivel foglalkozna. Erre Lucsik János szerint azért van szükség, mert néhány éven belül mintegy 5 ezer embernek fognak munkát adni Magyarországon.


A Sólyom nagyszabású és ambiciózus tervekkel bír (óvodát, rendelőintézetet, sportcentumot építene a dolgozóinak), 2017-re már 50 darabos flottával számolnak, köztük 10 szélestörzsű géppel (Airbus 330-as), amelyek akár New Yorkot, Pekinget is elérhetik. A cég nem a fapados piacra akar beszállni, hanem prémiumszolgáltatást nyújtanának. Lucsik János korábban amúgy teljesen más piacokkal foglalkozott, jelenleg is például a Wellkomm Kft. ügyvezetője, amely az Ararat prémium brandy kizárólagos importőre.


A Sólyom vezérigazgatója, Vágó József múlt héten elmondta, az engedélyek beszerzése nem lehet akadály. A Nemzeti Közlekedési Hatóságtól megtudtuk: a Sólyom felvásárolta a kisgépes légijármű üzemeltetést és karbantartást végző ceglédi Avicraft Kft-t, amely olyan engedéllyel rendelkezik, mely kis motoros repülőgépek, vagy vitorlázó gépek üzemeltetésére, karbantartására érvényes. Ezt az engedélyt kereskedelmi légiszállítás végzésére kívánták módosítani, amire azonban nem volt lehetőség. „Így a múlt hét folyamán a Sólyom Hungarian Airways a következő kérelmeket nyújtotta be: megkérte az előzetes lajstromjel kijelölését az első légijárműre, módosította a működési és üzembentartási engedély kérelmet, és kéri az A teljesítményosztályú légijárművekkel történő utas-, postai küldemény- és áru kereskedelmi légiszállítás engedélyezését” – közölte lapunkkal a hatóság.


Wizz: keleti átcsoportosítás

Pénteken indul a Wizz Air új isztambuli járatának első gépe a Boszporusz partján fekvő török nagyváros Sabiha Gökcen repülőterére, heti négy alkalommal. Ezzel Kijev és Tev-Aviv után egy újabb egykori Malév-útvonalon repül a fapados társaság. A keleti terjeszkedés miatt a cég már a nyugati útvonalakról von ki gépeket, legutóbb a genfi járatot ritkították. Még az ősszel beindul a dubaji és a moszkvai járat is, aminek nyugati célpontok látják majd a kárát. A Wizz Air és az ICBC Leasing még tavasszal megkötötte a legnagyobb kínai-magyar üzleti megállapodást, a kínaiak 8 új Airbus beszerzését finanszírozzák a fapados légitársaság számára.


06:44
Gazdaság

Jövő hónaptól drágul a cigaretta

Uniós előírás miatt szeptembertől 30-40 forinttal többe kerül egy doboz cigaretta.
18:07
Gazdaság

Több búzát vetettek tavaly a gazdák, és lassult a gabonafélék visszaszorulása

Továbbra is domináns a gabona a magyarországi termelésszerkezetben.
Világgazdaság Piactér