Biomasszaesélyek

Energia | Vállalatok

Az angliai Devon megye önkormányzata jóváhagyta egy 23 megawattos biomassza-erőmű építésének tervét. Szakértők szerint ez fellendülést hozhat a szigetország biomassza-felhasználásában, miután nemrég kudarcba fulladt egy 30 millió fontos, yorkshire-i beruházási program.

A Datamonitor összefoglalója szerint a szigetország biomaszsza-potenciálja hozzájárulhat az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentésére tett brit vállalások teljesítéséhez, hiszen a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben gyakorlatilag karbon-emisszió-mentes energiaforrás. Bár a szénhez és a földgázhoz képest alacsonyabb hatásfoka miatt nagyerőművi méretekben kevéssé versenyképes, inkább a kogenerációs kategóriában tartják a hagyományos tüzelőanya-gok komoly versenytársának ágazati elemzők, emellett komoly jövője lehet a nagyerőművek kiegészítő tüzelőanyagaként.

A biomassza-tüzelés előnyeit egyre több tagországban ismerik fel. Az újabb fejlesztéseknél, ahogyan például a pécsi Pannonpower Rt.-nél is, nemcsak a meglévő erdőkből kitermelhető biomasszára számolnak, hanem új energiaültetvényekkel is. Ráadásul ez alternatívát jelenthet a művelésből kivont mezőgazdasági területek hasznosítására Magyarországon is. A kogenerációs áram- és hőenergia-termelés támogatása, illetve a klímavédelmi célok mindenképp lökést adhatnak a megújuló forrásoknak, ezen belül pedig a biomasszának, amely rendszerirányítási szempontból is kedvezőbb bármely más zöld forrásnál. (VG)

Képes-e Brüsszel válságot kezelni?

Ahogy a koronavírus minden előzetes forgatókönyvet felülírt, a költségvetésről szóló vitával is ez történt. Vélemény.

Egy cégben a Siemens energia-üzletága

A nemzetközi Siemens csoport magyarországi érdekeltségeknél is megtörténnek a szükséges változások.

Pénzcsap nyílik a közlekedési ágazatban

A közösségi közlekedést lebonyolító cégeknek jövőre mintegy százmilliárd forinttal, a korábbi ötödével jut nagyobb támogatás.

Közel ötmilliárd forint támogatást nyertek Pest megyei vállalkozások

A támogatás összege cégenként a 300 millió forintot is elérheti.
Világgazdaság Piactér