BKK: Jövőre startolhat az e-jegy

Közlekedés | Vállalatok
A tervek szerint a nyáron írja alá a BKK az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó, 54,2 millió eurós finanszírozási szerződést az EBRD-vel.

“Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) várhatóan az eredeti ütemtervnek megfelelően, vagyis 2013. nyarán írjuk alá az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó finanszírozási szerződést, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósága és a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyását követően” – válaszolt a Világgazdaságnak a BKK sajtókommunikációs irodája. A beruházás 67,7 millió euróba fog kerülni, ebből 54,2 millió eurót finanszírozna az EBRD. Az önrészhez és az előkészítéshez szükséges forrást a Fővárosi Önkormányzat biztosítja.


Az elektronikus jegyrendszert valamennyi, a BKK által megrendelt járatra ki fogják terjeszteni. Mivel a BKK tervei között szerepel az egységes tarifarendszer megteremtése is azzal a céllal, hogy Budapest agglomerációjában a közösségi közlekedési szolgáltatások ne egymással, hanem az egyéni közlekedéssel (például az autóval) versenyezzenek, az egyeztetések megkezdődtek a Volánokkal és a MÁV-val is.


A finanszírozási szerződés megkötésének előkészítésével párhuzamosan készül a műszaki-technológiai tenderdokumentáció és folyik a beszerzési eljárás előkészítése is. Az ütemterv szerint a beszerzési eljárás 2013. decemberi lezárását és a nyertessel történt szerződéskötést követően 2014-ben kezdi meg a BKK az elektronikus jegyrendszer első ütemének bevezetését.


„A projekt nem csúszik a BKV pénzügyi nehézségei miatt” – szögezték le lapunknak a BKK-nál. Emlékeztettek, hogy az új fővárosi vezetés 2010-ben megkezdett, a fővárosi közösségi közlekedési intézményi átalakítását célzó koncepcióját az EBRD támogatásáról biztosította és ezért a jegy- és bérletbevételekért, illetve az értékesítésért felelős BKK, mint a projekt végrehajtója lesz a hitel felvevője.


A projektet az említett hitelből és a főváros által biztosított önrészből biztosítja a BKK, amely szerepel a Fővárosi Önkormányzat hatályos költségvetésben. És így a projekt fedezete biztosított.


Várhatóan a kormány mai ülésén döntenek arról a 14-15 milliárd forintról, amelyre a fővárosi közösségi közlekedés működtetéséhez még szüksége van a BKV-nak, írta a keddi Magyar Nemzet. Jelenleg 62 milliárd forint banktartozása van, ez bő 16 milliárdos csökkenés a 2010-es önkormányzati választások óta.

Tesztüzemben a BKK Info

BKK Info néven új, percre kész közösségi közlekedési információkat adó szolgáltatást indított a BKK. A webes alapú, mobil készülékekről is elérhető szolgáltatás információi folyamatosan, éjjel-nappal frissülnek.
Az ügyfelek, e-mail címük segítségével feliratkozhatnak az egyes járatokkal kapcsolatos közlekedési változásokról szóló értesítésekre és az internet-kapcsolattal rendelkező okostelefonokon is folyamatosan tájékozódhatnak a közösségi közlekedés járatainak aktuális forgalmi helyzetéről, tervezett terelésekről, forgalmi változásokról. A BKK Info még tesztüzemben működik.


Rengetegen dolgoznak a problémáink megoldásán

A munkavállalók 3,5 százalékának, csaknem 160 ezer alkalmazottnak az a fő tevékenysége, hogy problémákat old meg.

Éleződik a küzdelem a tendereknél

Nagyobb versenyt hoz a beindított közbeszerzéseknél, hogy megváltoztak a támogatásból finanszírozott eljárások értékhatárai.
Világgazdaság Piactér