BKK: Jövőre startolhat az e-jegy

Közlekedés | Vállalatok
A tervek szerint a nyáron írja alá a BKK az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó, 54,2 millió eurós finanszírozási szerződést az EBRD-vel.

“Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) várhatóan az eredeti ütemtervnek megfelelően, vagyis 2013. nyarán írjuk alá az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó finanszírozási szerződést, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósága és a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyását követően” – válaszolt a Világgazdaságnak a BKK sajtókommunikációs irodája. A beruházás 67,7 millió euróba fog kerülni, ebből 54,2 millió eurót finanszírozna az EBRD. Az önrészhez és az előkészítéshez szükséges forrást a Fővárosi Önkormányzat biztosítja.


Az elektronikus jegyrendszert valamennyi, a BKK által megrendelt járatra ki fogják terjeszteni. Mivel a BKK tervei között szerepel az egységes tarifarendszer megteremtése is azzal a céllal, hogy Budapest agglomerációjában a közösségi közlekedési szolgáltatások ne egymással, hanem az egyéni közlekedéssel (például az autóval) versenyezzenek, az egyeztetések megkezdődtek a Volánokkal és a MÁV-val is.


A finanszírozási szerződés megkötésének előkészítésével párhuzamosan készül a műszaki-technológiai tenderdokumentáció és folyik a beszerzési eljárás előkészítése is. Az ütemterv szerint a beszerzési eljárás 2013. decemberi lezárását és a nyertessel történt szerződéskötést követően 2014-ben kezdi meg a BKK az elektronikus jegyrendszer első ütemének bevezetését.


„A projekt nem csúszik a BKV pénzügyi nehézségei miatt” – szögezték le lapunknak a BKK-nál. Emlékeztettek, hogy az új fővárosi vezetés 2010-ben megkezdett, a fővárosi közösségi közlekedési intézményi átalakítását célzó koncepcióját az EBRD támogatásáról biztosította és ezért a jegy- és bérletbevételekért, illetve az értékesítésért felelős BKK, mint a projekt végrehajtója lesz a hitel felvevője.


A projektet az említett hitelből és a főváros által biztosított önrészből biztosítja a BKK, amely szerepel a Fővárosi Önkormányzat hatályos költségvetésben. És így a projekt fedezete biztosított.


Várhatóan a kormány mai ülésén döntenek arról a 14-15 milliárd forintról, amelyre a fővárosi közösségi közlekedés működtetéséhez még szüksége van a BKV-nak, írta a keddi Magyar Nemzet. Jelenleg 62 milliárd forint banktartozása van, ez bő 16 milliárdos csökkenés a 2010-es önkormányzati választások óta.

Tesztüzemben a BKK Info

BKK Info néven új, percre kész közösségi közlekedési információkat adó szolgáltatást indított a BKK. A webes alapú, mobil készülékekről is elérhető szolgáltatás információi folyamatosan, éjjel-nappal frissülnek.
Az ügyfelek, e-mail címük segítségével feliratkozhatnak az egyes járatokkal kapcsolatos közlekedési változásokról szóló értesítésekre és az internet-kapcsolattal rendelkező okostelefonokon is folyamatosan tájékozódhatnak a közösségi közlekedés járatainak aktuális forgalmi helyzetéről, tervezett terelésekről, forgalmi változásokról. A BKK Info még tesztüzemben működik.


Nem olcsó mulatság az Oktoberfest

Éppen Münchenbe készül, de nem tudja, mennyi pénzt vigyen magával? Eláruljuk, mennyibe kerül egy korsó sör, vagy egy pár bajor kolbász, és azt is, hogy mire számítson.

Kuba ökröket vet be az üzemanyaghiány miatt

Nyolcezer ökröt vetnek be mezőgazdasági munkákhoz. A súlyos üzemanyaghiány miatt sok traktor kihasználatlanul vesztegel.
Világgazdaság Piactér