BMW 325i Touring

Ipar | Vállalatok

Lehet egy kombi penge? Ráadásul egy olyan, amelynek neve a túrázásra és nem a versenyre utal?
Ne a Wartburg Tourist jelenjen meg a szemünk előtt, amelyből a hajdúszoboszlói kempingben NDK sátrak, Sokol rádiók és Palma gumimatracok ömlöttek ki az idők hajnalán, de legalábbis a hetvenes években. A kék-fehérek szóban forgó modellje igenis penge, mégpedig 21. századi jelentéstartalommal.
Ez a kocsi ugyanis nem a „kispénzűek BMW-je”, nem egy „beszállómodell”: önálló, sportos személyiség, karakterét olyan erőteljesen sugározza, mint a kandalló tüze. De ugyanakkor lendületes is. Figyeljük csak meg a hosszú, izgalmas motorháztető ívét és az első kerekek környékét, amelyen érezhető a BMW Z4 hatása. Akármennyire is kombi, vonalai alapján sportkocsi ez a javából, ízig-vérig BMW. Jó vicc, mi is lehetne más a hármas? A kék-fehér gyárban tervezték és építették, benne van a kék vér.
A negyedik generációs 3-as Touring igen sokoldalú. Ráadásul ez a „legnyitottabb” kombi a világon, amely hatalmas, panorámás tetőablakával szinte olyan élményt nyújt, mint egy kabrió, megkímélve ugyanakkor utasait a kabrióhuzattól. (Nyakszirtmerevedés, középfülgyulladás.) Tegyük hozzá ugyanakkor, hogy a tetőablak ellenére 25 százalékkal merevebb a karosszéria, mint az elődmodellé volt.
A kocsi minden tekintetben nagyobb lett: hossza 42, szélessége 78, magassága 9 milliméterrel nőtt. Ez kedvezően hat az utasok kényelmére és a csomagtér nagyságára, de a vezetés dinamizmusára is, hiszen a 35 milliméterrel megnövelt tengelytávnak köszönhetően csökkent a jármű vibrációja is.
A méretnövelés hatására az autó teljes értékű 4+1 üléses. A hátsó ülések felső pereméig mért 460 literes csomagtértérfogat 25 literrel több, mint az előző modellé volt. Ha lehajtjuk a 60:40 arányban osztott hátsó üléseket, szinte lapos padlójú, 1385 literes csomagteret kapunk – ez 40 literrel nagyobb az előző modellénél. Ugyanakkor megkönnyíti a be- és kipakolást, éppúgy, mint a hosszú és nagy tárgyak szállítását a szériafelszereltséghez tartozó külön nyíló hátsó ablak. A hátsó ablaktörlő alatti gombbal nyitható fel az üveg, s ezzel együtt automatikusan előrehúzódik a kalaptartó is, hogy könnyedén behajíthassuk apróságainkat.
A 2,5 literes, soros hathengeres motorral felszerelt 325i Touring minden csak nem átlagos: a 218 lóerős teljesítmény és a nagyon széles fordulatszám-tartományban nyújtott 250 newtonméteres forgatónyomaték révén még az egyébként igen lágyan kapcsoló Steptronic automata váltóval is kevesebb mint 8 másodperc alatt gyorsul százra.
És a gyorsítások hangja! Sajnos a BMW nagyon sokat tesz az utastér hangszigeteléséért, de még így is gyönyörű az a hangzás, ahogy 6 és 7 ezres fordulatszám között visszaváltogat, amíg el nem érjük a megengedett sebességhatárt. És ekkor még mindig több mint száz kilométernyi sebességtartalék marad az autóban, amely kanyarokban gokartként, ráérős utazgatáskor pedig kényelmes, ugyanakkor agilis túraautóként viselkedik.
A hathengeres változatok megkapták a BMW aktív kormányművét, amely alacsonyabb sebességnél közvetlenebb, míg magasabb tempónál kevésbé direkt áttétellel dolgozik.
Emellett a foltokban eltérő súrlódási tényezőjű – jég, hó és aszfalt – útfelületeken az aktív kormányzás fékezéskor az átlagos vezetőnél gyorsabb és pontosabb beavatkozással stabilizálja a járművet.

adathalmaz

H./sz./m. (cm) 452/182/142
Tengelytáv (cm) 276
Fordulókör (m) 11
Csomagtér (l) 460
Teljesítmény (LE/ford.) 218/6500
Nyomaték (Nm/ford.) 250/2750–4250
Végsebesség (km/h) 240
Gyorsulás (s) 7,9
Fogyasztás (l/100 km) 9,2
Alapár: 10 751 000 forint

Zöld busz program: minden második városi busz környezetbarát lesz

A kormány a Zöld busz programban 36 milliárd forinttal támogatja az elektromos autóbuszok beszerzését.

Magyarország harcba száll a fuvarozók érdekeiért az Európai Bíróságon

A magyar kormány keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához a Mobilitási Csomag irányelvi és rendeleti előírásainak megsemmisítése érdekében.

Francia tulajdonba kerül a lenti tetőcserépgyár

Az összeolvadással Európa vezető kerámia tetőcserépgyártó vállalkozása jön létre.

A felerősödő járvány mélyebbre sodorhatja a globális külkereskedelmet

Idén 7-9 százalékkal eshet a globális külkereskedelem értéke – áll az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) jelentésében.
Világgazdaság Piactér