"Bolond az az ország, amelyik attól boldog, hogy egy eladója van" - Gyurcsány az energiaellátásról

Energia | Vállalatok

Az energia-, ezen belül a gázellátás régóta nem üzleti és gazdasági kérdés, közvetlenül érinti a nemzeti és regionális szuverenitást és biztonságot – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken az európai gázellátás kihívásairól tartott nemzetközi konferencián Budapesten. 

Hozzátette: éppen ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy új gázforrásokat és útvonalat találjunk.


A miniszterelnök elmondta: “bolond az az ország és régió, amelyik attól boldog, hogy egyetlen eladója van”. A beszerzést diverzifikálni kell, vevőként nem szabad kiszolgáltatni magunkat – tette hozzá.


A tervezett Nabucco gázvezeték előnyei közé sorolta, hogy új útvonalon, új forrásokat nyit majd meg. Hozzátette: a projekt egyetlen hátránya, hogy nagyon lassan halad.


A kormányfő beszédében sürgette a finanszírozási kérdések mielőbbi megoldását, s üdvözölte, hogy az unió a projekt felgyorsítására külön biztost kért fel.


A Blue Streamról (Kék Áramlat) szólva elmondta: felvetődött az is, hogy nem ez a vezeték jönne el Európáig, hanem egy másik, a South Stream, amelyik Görögország kikerülésével érné el Bulgárián keresztül Olaszországot, majd egy innen elágazó északi szárny pedig Magyarországot. A két vezeték között az a különbség, hogy az utóbbi bírja az unió szimpátiáját – fejtette ki.


Gyurcsány Ferenc közölte: Magyarország arra törekszik, hogy segítse a közös integrált, uniós energiapolitika kialakítását.


Megjegyezte, hogy miközben Európa a világon az egyik legnagyobb felhasználó, elhanyagolható fosszilis energiaforrásokkal rendelkezik.


Hozzátette: más energiaforrások használata pedig szinte ugyanolyan társadalmi, biztonsági és politikai kérdéseket vet fel, mint a fosszilisé, “gondoljunk csak az atomenergiára”.


Szólt arról, hogy míg az unió gázfelhasználásának 26 százaléka származik Oroszországból, addig Magyarország esetében az az arány 80 százalék. A következő éveken azonban Európa függősége is nőni fog.


A miniszterelnök ugyanakkor leszögezte: Magyarország számára Oroszország az elmúlt években kiszámítható, megbízható partner volt, ezért nincs mit a szemükre vetni.


A gázért való versenyről elmondta: régiók és országok, valamint nagy beszerző cégek szeretnének energiához jutni. A hosszú távú, biztonságos ellátást előtérbe helyezve úgy vélte: az európai beszerzőknek össze kell hangolniuk a munkájukat azért, hogy a kvázi monopolhelyzeten lévő eladók ne játszhassák ki egymás ellen őket.

Külső tényezők húzhatják vissza a térséget

A növekedés lassulására számít Közép- és Kelet-Európában az Erste Research Group, miután várhatóan visszaesik az országok exportteljesítménye.

Hatéves mélyponton a közfoglalkoztatás

A legnagyobb közfoglalkoztatók között a vízügy, a közútkezelő, de még az Országos Széchényi Könyvtár is megtalálható.
Világgazdaság Piactér