Botrányos tender a varsói repülőtérre

Vállalatok

Egyre nagyobb hullámokat vet a varsói Okecie repülőtér bővítésére és az új utasfogadó épület felépítésére kiírt pályázat. A svéd Skanska és a német Bilfinger+Berger vállalat tiltakozó akciója után most az osztrák Strabag és a német Hochtief hallatja hangját amiatt, hogy szabálytalanságokra hivatkozva lemaradtak a nagy projektről.

Varsó a hónap elején a helyi Budimex és a spanyol Ferrovial és az Estudio Lamela alkotta hármas konzorciumot ítélte győztesnek, az indoklás szerint főleg azért, mert ők kérték a legkevesebbet – 803 millió zlotyt (200 millió dollár) – a projektért. A Hochtief 1061 millió zlotyt, a Strabag pedig 1130 milliót tüntetett fel. A döntőbizottság szerint a külföldiek túl sokat kértek.

A külföldi jelentkezőket politikai körök is támogatják. A német gazdasági minisztérium, illetve a varsói osztrák diplomaták igyekeztek latba vetni befolyásukat a ma lejáró pályázat újraértékelése érdekében.

A Rzeczpospolita című varsói lap, illetve a Ceeproperty.com című internetes ingatlanlap egybehangzó állítása szerint a vesztesek azért tiltakoznak, mert a lengyel védelmi minisztérium egy nappal az eredményhirdetés után eladta a repülőtér melletti – és a bővítésre kiszemelt – területet a repülőteret üzemeltető PPL lengyel állami vállalatnak. Az eredeti kiírásban ugyanis nem szerepelt az erre a területre vonatkozó hasznosítási terv, noha a győztesek pályázatában később ezt is belevették. A Strabag lengyel leányvállalatának igazgatója kijelentette: egyetlen pályázó sem írhatta bele elképzeléseit az ajánlatba, a területről csak a második fordulóban lehetett volna terveket beadni.

A második terminál szerződését várhatóan szeptemberben írják alá a végső győztesekkel. A 90-100 ezer négyzetméternyi hasznos területű épületet 36 hónap alatt tervezik felhúzni. Az új létesítmény 6,5 millió utast fogadhat évente. A tervekben egy földalatti vasútállomás is szerepel, amit összekötnek a Varsó-Radom vasútvonallal. A jelenlegi, 50 ezer négyzetméteres terminálon tavaly 3,5 millió vendéget fogadtak. A projekt finanszírozását 85 százalékban hitelből akarják megoldani, a többit a PPL vállalta. A kiválasztott bank nevét augusztus közepén teszik közzé.

A Fitch is felminősítette Magyarországot

Kettőből kettő: az S&P után a Fitch is felminősítette a magyar adósbesorolást.

Rengetegen dolgoznak a problémáink megoldásán

A munkavállalók 3,5 százalékának, csaknem 160 ezer alkalmazottnak az a fő tevékenysége, hogy problémákat old meg.
Világgazdaság Piactér