Cégsorok

Energia | Vállalatok

Brent a szentpétervári tőzsdén

Néhány napja a szentpétervári tőzsdén is lehet kereskedni a nyugat-európai brent olajminőséggel. Pavel Lanev, a szentpétervári tőzsde osztályvezetője elmondta: százbarreles tételekben lehet ügyletet kötni. Az első nap, 16-án júniusi, júliusi és augusztusi lejáratra volt összesen nyolc kötés. A 33 kontraktus mintegy 3,3 millió rubeles forgalmat takar. Három céggel született megállapodás a határidős piacon különböző tőzsdei szolgáltatásokra. Legutóbb 100 000 barrel urál olaj kelt el júniusra és júliusra. Ezzel a minőséggel január 15. óta lehet kereskedni a szentpétervári tőzsdén. (Interfax)

Európai óriás Iránban

Vegyesvállalati tárgyalásokat kezdett az iráni NPC társaság egy nagy európai olajcéggel – tette közzé a perzsa társaság első embere. Mohammad Hadi Rahbari bejelentése az ötödik iráni olajfórumon hangzott el. A vezető még elmondta, hogy a National Petroleum Co. más európai vállalatokkal is egyeztet. Részleteket azonban nem közölt. Mint mondta, a tárgyalások sikere csak a következő napokban dől el. (Platts)

Brit-norvég tenger alatti távvezeték épül?

A Statnet norvég hálózati társaság engedélykérelmet nyújtott be az energiaipari miniszterhez egy 1,2 gigawatt kapacitású, Anglia és Norvégia közötti tenger alatti távvezeték létesítésére vonatkozóan. A Statnet tervei szerint az 1,2 milliárd dolláros beruházást a brit hálózati társasággal, a National Grid Transcóval közösen valósítják meg. Az összeköttetéstől a két ország közötti áramkereskedelem élénkülését várják, illetve a száraz időszakokban a norvég vízerőművek termelésének visszaesésekor a skandináv ország olcsóbb és biztonságosabb ellátását. Az idei télen, a tavaly nyári és őszi szárazságnak felróhatóan, soha nem látott magasságba emelkedett az áram ára a skandináv áramtőzsdén, a Nord Poolon. (Platts)

Aggódnak a kis osztrák hálózati társaságok

A gazdasági miniszternél igyekeznek lobbizni az osztrák hálózati társaságok az e-kontroll által tervezett, drasztikus tarifacsökkentés ellen. Szerintük a szabályozó hatóság által tervezett megtakarításokhoz komoly létszámleépítések szükségesek, és az ellátásbiztonság is jelentősen csökkenhet, teljes beruházási stop mellett. Az e-kontroll vezetője egyszerű postabélyeg-struktúrájú hálózati tarifarendszert képzel el, javaslata szerint 2006-tól évente 750 millió euróval lehetne megkurtítani a hálózati ipart. A kisebb hálózati szolgáltatók, amelyek egy-egy régiót látnak el, illetve vízerőművekhez kapcsolódnak, azért ágálnak az e-kontroll programja ellen, mert úgy vélik, az a koncentrációt erősíti, és arra szorítja őket, hogy valamelyik nagy társasághoz csatlakozzanak. (Platts)

Egymilliárd dollár a Szibnyefty részvényeseinek

A Jukoszba rövidesen beolvadó Szibnyefty részvényesei rekordosztalék kifizetéséről döntöttek, vélhetőleg a legutolsóról a társaság történetében. Várhatóan a Jukosz is komoly osztalékfizetésbe fog. A Szibnyefty részvényesei támogatták azt az igazgatósági javaslatot, hogy 1,09 milliárd dollárnyi osztalékot oszszanak szét. Ez majdnem az egésze a cég 2002-es, 1,10 milliárdos nyereségének. (RBC)

Az ABB kiszállna a Sinopecből

Az ABB 85 millió dollárért várhatóan eladja a kínai Sinopec olajcégben lévő részesedését. Az ügylet során a kínai társaság árát a részvényenkénti 1,43-1,46 hongkongi dollár alapján lehet kalkulálni. Az ABB 2000-ben 100 millió dollárt fizetett a részesedésért, amikor nyílt versenytárgyaláson azt megvette. Most 457,3 millió darab Sinopec-papírtól válna meg. A mennyiség csak szerény hányadot képvisel a kínai óriás egészéből, amelynek tőkeértéke 3,2 milliárd dollárra tehető. (Reuters)

Nem nagyon akarnak költekezni a csapatok

A klubok összesen 5,63 milliárd dollárt költöttek tavaly, szemben a 2019-es 7,35 milliárd dollárral.

A csapatok is támogatják a versenyzői fizetések korlátozását

Továbbra is fennáll a lehetőség, hogy 2023-tól a költségvetési sapka mellett a versenyzőknek adható fizetést is maximalizálják.

Haladnak tovább a megkezdett úton

A kormányzó német CDU egyértelművé tette Armin Laschet elnökké választásával, hogy nem akar jelentősen eltérni attól a politikától, amelyet Angela Merkel kancellár tizenhat éven keresztül képviselt.

Tízmilliókat veszíthet a kosaras az egészségügyi szabályok megsértéséért

Az NBA 14,8 millió forintos bírságot szabott ki Kyrie Irvingre az egészségügyi és biztonsági protokoll megsértése miatt.
Világgazdaság Piactér