Ég és föld között – A Biblia a magyar képzőművészetben

Műtárgy | Vállalatok

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel együttműködve kiállítássorozattal emlékezik a reformáció 500. évfordulójára. A sorozat utolsó állomása október 15-én lesz a Várkert Bazárban.

A tárlat a Biblia világával, a hittel és az emberi sorskérdésekkel foglalkozó képzőművészeti alkotásokból mutat be egy kollekciót, amely tematikájában, szellemiségében összefoglalása és betetőzése lesz a korábbi három, Debrecenben, Győrben és Kolozsvárott megvalósult kiállításnak. A válogatás a római iskola (Aba-Novák Vilmos, Kontuly Béla, Molnár C. Pál), Szalay Lajos, Kondor Béla, Borsos Miklós, Tóth Menyhért, Csernus Tibor, valamint Péreli Zsuzsa és más kortárs alkotók műveit mutatja be. Az alkotások a Biblia történeteit idézik, de nem illusztrációk.

Péreli Zsuzsa, Aequilibrium 2000-01, gobelin, gyapjú, selyem, aranyszál

Képzőművészeti interpretációkban a Biblia a közös kultúrkincs egyetemes forrása, ismert és mégis számtalan jelentésrétegben értelmezhető, történeteit a művészek kezdettől fogva aktualizálták, jelen idejűvé tették. A 20. századi modern művészetben a bibliai témák egzisztenciális problémák felvetésére adtak lehetőséget: a bűnbeesésben a tudás, Káin gyilkosságában az erkölcs, Jákob alakjában a hit, Jónás történetében a kötelesség, Krisztus passiójában az áldozat, az apostolok személyében a hűség dilemmái nyilvánultak meg. Korunk minden bibliai témájú alkotása Isten kereséséről, a hit felé törekvésről és az emberlét mélységeiről is szól. A kiállítássorozathoz kapcsolódóan egy kötet is megjelent, Reformáció 500 – A Biblia nem mindenkié címmel. A tárlat a Várkert Bazárban 2018. január 14-ig látogatható.

11:56
Gazdaság

Elhúzódhat a politikai viszály

A katalán autonómia felfüggesztését tervező Madrid csak fut az események után, míg a függetlenségre készülő Katalónia gazdasági összeomlásra számíthat – vélekedik Nagy Sándor Gyula, a KKI szakértője.
09:40
Gazdaság

Elhúzódó alkudozások jönnek

Irigylésre méltó helyzetben van Csehország gazdasága, a szétforgácsolt belpolitika hosszú koalíciós alkudozásokat vetít előre.
Világgazdaság Piactér