Jöhet a betegségek nélküli világ?

Egészségügy | Vállalatok
Tegnap még tudományos-fantasztikusnak tűntek ötletek, pedig csak simán „fantasztikus”, ahogyan fejlődik az orvostudomány. Ma már bárki képes otthon készíteni magának egy EKG-t, de akár több száz kilométerről is képes megmondani a háziorvos, hogy a beteg tüdeje megfelelő állapotban van-e. A Facebook-vezér, Mark Zuckerberg nemrég bejelentette, első körben 821 milliárd forintnak megfelelő összeggel támogatja, hogy a század végére minden betegség gyógyítható legyen.

A következő tíz évben hárommilliárd dollárral – 821 milliárd forinttal – támogatja az alapkutatást Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan, hogy a 21. század végére fel lehessen számolni a betegségeket a világon. A cél, hogy meggyógyítsunk, megelőzzünk és kezelni tudjunk minden betegséget a következő nyolcvan évben. Szerintük annak tükrében, hogy a múlt században mekkorát lépett előre az orvostudomány és a gyógyítás, elérhetőnek tűnik ez a cél is.


„Jelenleg csupán négy betegségcsoport okozza a legtöbb halálozást: a rák, a szívbetegségek, a fertőző betegségek és az idegrendszeri betegségek. A megfelelő technológiával mindegyiknél előrehaladást érhetünk el a gyógyításukban” – tartja Mark Zuckerberg.


Tervükhöz a világ legjobb tudósait és technológiáit gyűjtenék össze. Első körben egy sejt-atlaszt hoznak majd létre, amelynek célja, hogy az eddiginél sokkal részletesebben feltárják az emberi sejtek működését. A második lépésük pedig a „Fertőző betegségek projekt”, ami olyan betegségek kezelését és megelőzését tűzi ki célul, mint az Ebola, a HIV, és a Zika.


 


Betegség nélküli világ?


Az elmúlt száz év fejődése az orvostudományban valóban lenyűgöző: inzulin a cukorbetegeknek, kemoterápia a rák ellen, hormonkezelések, antibiotikumok, dialízis a vesebetegségek kezelésére, nyitott szívműtét és szervátültetés, miközben száz éve még egy elfertőződött sebbe is belehalhattak az emberek. Az orvostudomány példátlan gyorsasággal gyarapítja az ismereteit: a tudósok orvosi szakismerete mintegy nyolcévente megkétszereződik. A kutatók mégsem számítanak arra, hogy a közeljövőben teljes mértékben fel tudnák számolni a betegségeket, mert mindig érkeznek új kihívások. Az 1970-es évek közepétől kezdve több mint harminc új betegség ütötte fel a fejét, például az AIDS, az Ebola, a Lyme-kór és a SARS. A legtöbbjükről azt gondolják, hogy a vadvilágból kerültek át az emberlakta területekre, mert bizonyos ökoszisztémákat az emberi beavatkozás miatt súlyos károsodás ért.


 


Beteges információigény


Meskó Bertalan, orvosi jövőkutató angol nyelvű blogját évek óta a világ legjobb orvosi blogjai közé választják, bejegyzéseit eddig 5,5 millióan olvasták, és Twitter-oldalát 35 ezren követik. Az orvos a twitterezők között évek óta a legnépszerűbb ötben van a világon, de az első húszban egyedül ő, aki 50 év alatti és nem amerikai. Szerinte az orvoslás történetének legnagyobb fejlődési pontja az lesz, amikor tudatosabbak lesznek a betegek és minden beteg és orvos hozzáfér ahhoz az információhoz, amire szüksége van a lehető legjobb ellátás érdekében. Ez a kor véleménye szerint hamarosan el is jön. A jövő pedig már el is kezdődött.


 


Okostelefon vigyáz az egészségre


Az orvosi ismeretek és technológiák ugyanis példa nélküli ütemben gyarapodnak és fejlődnek. Méf az átlagember szintjén is. Hiszen létezik már olyan szerkezet, amely azonnali visszajelzést ad a szervezet stressz-szintjéről, van olyan mobiltartozék, amelyik egy digitális vérnyomásmérővel összekötve ellenőrzi, naplózza a vérnyomás alakulását, ennél eggyel még többet tud a mobiltelefon-alapú EKG-készülék, amelyik pulzust vizsgál, oxigénszaturációt és szisztolés vérnyomást is mér. Az agytevékenységet mérő fejpánt a pihenésben és a meditálásban segít, de van applikáció, amely segítségével az alvást lehet monitorozni és ezzel felszámolni az alvásproblémákat.


Meskó Bertalan szerint a beteg-orvos viszonyt soha semmi nem tudja majd helyettesíteni. Ugyanakkor, ha már egy ilyen kapcsolat egy valós találkozás után kialakult a beteg és orvos között, ezeknek a technológiáknak a használata hatékonyabbá, interaktívabbá és gyorsabbá tudja tenni a gyógyítási, gyógyulási folyamatot és a következő évtizedekben ez nagyon elterjedt lesz.


 


Törött végtag: gipsz helyett 3D


A gipsz helyett egyre terjed a 3D nyomtatóval készített váz. Beszkennelik a törött kart és elkészül a váz, ami tökéletesen illeszkedik, hiszen személyre szólóan tervezte a számítógép. Pár ezer forintba kerül és egyszerű cserélni, ráadásul sem tisztálkodáskor, sem mozgásban nem korlátoz. Meskó Bertalan bejegyzéséből kiderül: vannak olyan fejlesztések is, amelyek addig is elmennek, hogy az izmok stimulálását is megoldják a váz alatt. Egy holland hallgató azt a részét is kifejlesztette a technológiának, hogy a kart tökéletes részletességgel lehessen nagyon olcsón beszkennelni, egyszerű kamerák és nyomtatók segítségével.


 


Fájdalomcsillapítás virtuális valósággal


Semmilyen mellékhatása nincs, mégis hatékonyan csökkenti a fájdalmat, gyógyítja a mentális betegségeket és a függőségeket egy virtuális valóság-szemüveg és egy orvosok közreműködésével kifejlesztett applikáció. Ezt reméli Matthew Stoudt, az amerikai AppliedVR cég vezetője, aki olyan virtuális valóság-tartalmakból, játékokból szerkeszt adatbázist, amelyek alkalmasak a fájdalom és a szorongás csillapítására orvosi beavatkozás előtt, alatt és után. Az eddig kifejlesztett programokkal húsz perc alatt, 24 százalékkal csökkent a kísérleti alanyok fájdalomszintje, ami nem sokban különbözik attól, amit gyógyszerrel lehet elérni. A virtuális valóság gyógytorna foglalkozások kiegészítőjeként is nagy karriert futhat be és minden készen áll ahhoz, hogy a különböző egészségügyi problémákhoz, megfelelő applikációk készüljenek.


 


 


Robotsebészet


A sebészeti eszközökkel felszerelt robotokkal az orvosok még a legkomplikáltabb műtéteket is hihetetlen precizitással képesek elvégezni. A módszert alkalmazó sebészeknek az a tapasztalatuk, hogy ezeknél a betegeknél kevesebb a vérveszteség, a fájdalom, és kevesebb a komplikáció esélye is, mint a nyílt sebészeti eljárással operált betegeknél. Ráadásul rövidebb ideig kell bent feküdniük a kórházban, és hamarabb fel is épülnek.


 


Parányi doktorok a véráramban: Nanomedicina


Meskó Bertalan szerint a legvadabb elképzelések szerint a jövőben majd a véráramunkba juttatott parányi nano-robotok kutatják fel a különböző kórállapotokat. Ezek figyelmeztethetnék a gazdáikat okostelefonon, vagy digitális kontaktlencsén keresztül – még a betegség kialakulása előtt.


Az ember alkotta mikroszkopikus méretű gépekkel az orvosok a sejtjeinkig hatolva képesek kezelni a betegségeinket. A technológia fejlesztői hisznek abban, hogy a közeljövőben a tudósok olyan apró eszközöket lesznek képesek előállítani, amelyekkel az emberi test belsejében orvosi beavatkozásokat végeznek majd. A nanorobotok, konkrét utasításokkal beprogramozott, mikroszkopikus méretű számítógépeket fognak szállítani.


Egy szép napon talán már a rendkívül vékony hajszálereinkben közlekedve szállítanak oxigént a vérszegény szöveteinknek, megszüntetik a véredények elzáródásait, és eltávolítják az agysejtekből a plakkokat; sőt felkutatják és elpusztítják a vírusokat, a baktériumokat és más fertőző anyagokat. A nanogépek arra is felhasználhatók, hogy gyógyszert juttassanak el a megcélzott sejtekhez. A kutatók azt jósolják, hogy a nanomedicina alkalmazásával ugrásszerű fejlődés várható a rák felfedezésében is. A ráknak már a legapróbb jeleit fel lehet így fedezni, ráadásul közetlen a daganatot is lehet így kezelni, káros mellékhatások nélkül.


 


Személyre szabott gyógyítás, a genomika


A kutatók abban reménykednek, hogy az egyén génszerkezetének tanulmányozásával már azelőtt felfedezik és kezelik a betegséget, mielőtt a betegnél bármilyen tünet jelentkezne. Azt remélik, hogy rövid időn belül azonosítani tudják a betegségre hajlamosító génjeinket. Ha ez sikerül, az orvosok fel tudják majd ismerni például, hogy egyesek miért hajlamosabbak a rákra, mint mások, vagy egy rákfajta miért viselkedik agresszívabban bizonyos emberekben, mint másokban. A genomika – génállomány összessége – arra is fényt deríthet, hogy egy bizonyos gyógyszer miért hatásos az egyik betegnél, míg a másiknál nem, de az allergiát is fel lehet térképezni vele.


A jövő az, hogy a betegek genomikai alapú diagnosztikát vehetnek majd igénybe. Még drága, de már majdnem elérhető költséggel meg lehet határozni valakinek a teljes génállományát. Ha ez olcsóbb lesz, elsősorban daganatos betegségeknél, később másoknál is eljuthatunk oda, hogy rutin lesz a teljes génállomány meghatározásából nyert információ és ez alapján lehet személyre szabottan kezelést választani.


 


Öt legyőzhetetlen ellenség


 Hasmenés. Évente mintegy négymilliárd hasmenéses megbetegedés fordul elő, a szegények egyik legnagyobb gyilkosának is mondják. A fertőzött vízzel, étellel, a személyes higiéniai feltételek hiánya miatt könnyen terjednek a különféle fertőző betegségek, s ezek okozzák a hasmenést. Évente több mint kétmillió halálos áldozatot.


Malária. Évente körülbelül 300 millió ember betegszik meg maláriában, és mintegy egymillióan meg is halnak. Afrikában 30 másodpercenként meghal egy gyermek maláriában. A WHO szerint „a tudomány még mindig nem fedezte fel a varázspirulát a malária ellen, sokan még azt is kétlik, hogy lesz-e valaha is ilyen csodaszer”.


Kanyaró. 2003-ban több mint 500 ezer ember halt meg kanyaróban. Rendkívül ragályos betegség, a gyermekhalálozások egyik fő okozója. Minden évben mintegy 30 millió embert fertőz meg. És erre már csak azért sem számítana az ember, mert 40 éve hatásos és olcsó oltóanyag létezik ellene.


Tüdőgyulladás. A WHO jelentése szerint több gyermek hal meg tüdőgyulladásban, mint bármely más fertőző betegségben, évente körülbelül kétmillió, legtöbbjük Afrikában és Délkelet-Ázsiában. A világ sok részén korlátozott az egészségügyi ellátás, ezért a tüdőgyulladás áldozatai képtelenek hozzájutni az életmentő gyógykezeléshez.


Tuberkulózis. A tuberkulózis (tbc) több mint másfél millió ember halálát okozza évről évre. Nagy gond, hogy egyre több a gyógyszernek ellenálló tbc-baktérium, olyan is akad jó néhány, amely minden jelentősebb tbc elleni gyógyszernek ellenáll. Azokban a betegekben fejlődhetnek ki, akik nem szakszerű vagy nem elegendő orvosi kezelésben részesülnek.

Dubajban nyomoz a német adócsalók után a berlini kormány

A Olaf Scholz vásárolt egy CD-lemezt, amely állítólag hosszasan sorolja a német állampolgárok Dubajban rejtegetett vagyonát.

Ronaldo milliárdokkal lejjebb taszította a kóla értékét

A sztárfocista kiállása a vízivás mellett komoly veszteséget okozott a Coca Colának.

Izer Norbert: ötmillió forinttal is csökkenthető a fizetendő adó

A koronavírusra specializált méltányosság szabályai egyszerűek, ráadásul ingyenes mindenkinek, a kérelem ugyanis illetékmentes.

Összesen 140 milliós támogatást kapott a Sugarbird

A Sugarbird divatipari vállalkozás Magyarországon készíti a ruháit, és az országon kívül Szlovákiában is vannak üzleteik.
Világgazdaság Piactér