Nem kapkodtak hitel után a patikát vásárló gyógyszerészek

Egészségügy | Vállalatok
Az év végéig várhatóan minden patikában megtörténik az előírt tulajdonszerzés.

Ez év végéig várhatóan minden patikában megtörténik az előírt tulajdonszerzés – értesült a Világgazdaság. 2014. január 1-jéig meg kell haladnia a 25 százalékot a gyógyszerészi tulajdonhányadnak a gyógyszertárakban. A kormány két konstrukciót is kidolgozott ehhez, de információink szerint a gyógyszerészek egyiket sem vették igénybe. Kölcsönből, más banki hitelből vagy saját megtakarításaikból finanszírozták az ügyletet. Sőt volt, ahol maga a többségi tulajdonos befektető adott pénzt a patikusnak.


Ennek egyrészt az lehet az oka, hogy patikahitelt kezdetben csak kisebb takarékszövetkezetek nyújtottak, az OTP novemberben csatlakozott a konstrukcióhoz, ráadásul a bank annak ellenére ragaszkodott az ingatlanfedezethez a 15 millió forintnál magasabb hitelek esetében, hogy az állami kamattámogatású kölcsönhöz a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességet nyújt a tőke 80 százalékának erejéig. A nehézkes banki hitelt a gyógyszerészek ezen túl talán azért is hanyagolták, mert a mostani tulajdonhányad-szerzéshez átlagosan legfeljebb nagyjából 5-10 millió forintra volt szükségük.


Amint Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke érdeklődésünkre elmondta: az alkufolyamatok során a vételárat rendszerint a gyógyszertárak két-három havi forgalmában jelölték meg. A havi forgalom egy közepesen jó forgalmú patika esetében 20-25 millió forint. A gyógyszerészeknek viszont az esetek döntő részében már átlagosan 6 százalékos tulajdonhányaduk volt, így nem kellett most a teljes 25 százalékot megvásárolniuk. Több helyütt előfordult, hogy a többségi tulajdonos szorgalmazta, a gyógyszerész már most vásárolja meg a tulajdonhányad több mint 50 százalékát, amit a törvény 2017. január 1-jéig tesz kötelezővé.

Szeptemberben is lendületben maradtak a bérek

A szeptemberi bruttó átlagkereset 392 300 forint volt.

Harmadik hónapban csökkent az orosz feldolgozóipar teljesítménye

Az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) május óta legalacsonyabb szintre, 46,3 pontra süllyedt az októberi 46,9 pontról.

Bécsben megnyílt a legnagyobb „tesztutca”

Az osztrák fővárosban applikációval és szűrőpontokkal védekeznek a járvány ellen.

Másodperceken múlt a Forma-1-es pilóta élete

Csupán néhány másodperce volt a személyzetnek arra, hogy kimentse Romain Grosjeant, a Haas pilótáját az égő roncsok közül.
Világgazdaság Piactér