Rögös út az új molekuláig

Egészségügy | Vállalatok
Csaknem ezerfős kutató-fejlesztő bázisával a Richter Gedeon Gyógyszergyár ma már a kelet-közép-európai térség legjelentősebb gyógyszeripari kutatás-fejlesztési központja. A Richterben jelenleg is több különböző gyógyszermolekula kifejlesztésén dolgoznak.

Két olyan új készítménnyel kapcsolatos pozitív hír is érkezett a közelmúltban a Richtertől, ami egyértelművé tette: a cégben továbbra is jelentős a kutatás-fejlesztési potenciál. Szombathelyi Zsolt, a társaság kutatási igazgatója beavatva a gyógyszerkutatás részleteibe elmondta: egy új gyógyszermolekula kifejlesztése 10-15 évbe is telhet. Épp ez jelenti a kutatás kritikus problémáját: egy ma induló projektnek a 15 év múlva fennálló piaci környezetben kell versenyképes gyógyszert eredményeznie.

A fejlesztés nem áll meg, hamarosan megnyílik a debreceni biotechnológiai üzem

Az eredeti gyógyszermolekulák kutatása és az innováció a Richternél hagyományosan a központi idegrendszer betegségeiben hatékony gyógyszerek felfedezésére és kifejlesztésére irányul. Az egyik ilyen hatóanyag a cariprazine (RGH-188), a Richter és a Forest Laboratories, Inc. közös fejlesztés alatt álló antipszichotikus készítménye, amelynek fázis III vizsgálatában skizofrénia akut fázisában szenvedő betegeknél pedig pozitív eredmény született.
Nőgyógyászati szerek kifejlesztésével is régóta foglalkozik a cég , a nőgyógyászati originális kutatási vonal erősítése érdekében 2010 októberében felvásárolta a svájci PregLemet, egy svájci központú, gyógyszeripari kutató céget, amely reproduktív korban lévő nők nőgyógyászati problémáinak kezelése, többek között jóindulatú nőgyógyászati elváltozások kezelésére fejleszt innovatív készítményeket.
A PregLemnek jelenleg öt projektje van, ezek közül a legelőrehaladottabb az Esmya, amely még az idén piacra kerülhet. A készítmény a napokban kapott forgalomba hozatali engedélyt az Európai Bizottságtól a méhmióma enyhébb és súlyosabb tüneteinek műtét előtti kezelésére.
Mindemellett a cég egy 2006-ban hozott stratégiai döntés nyomán – az elmúlt 50 évben felhalmozott tapasztalatokra, valamint molekuláris biológiai tudásra alapozva – megkezdte az úgynevezett rekombináns, vagyis új genetikai információ bevitelére alkalmas biotechnológiai gyógyszerek fejlesztését és gyártását. A debreceni új biotechnológia gyártóüzemet még az idén átadják.


15:04
Adózás

Egyre kevesebb adó terheli a munkát

Magyarországon a munkát terhelő adók jelentősen csökkentek az elmúlt években, és tovább mérséklődhetnek, 2018-ra a régiós országokéval azonos lesz a helyzet
12:59
Gazdaság

Hosszú úton kell végigmennünk, hogy egy övezetet alkossunk Kínával

Az Új Selyemút ötletét először Hszi Csin-ping kínai államfő jelentette be 2013-ban. Azóta a program rohamléptekkel fejlődik, begyűrűzött többek között hazánkba is.
Világgazdaság Piactér