Új terápia pikkelysömörre

Egészségügy | Vállalatok

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) újabb biológiai terápiákat tett elérhetővé a súlyos plakkos psoriasisban (pikkelysömör) szenvedő betegek számára, ily módon a betegség kezelését szolgáló hazai biológiai gyógyszerpaletta megegyezik a legfejlettebb országokéval.
A Magyar Dermatológiai Társulat elnöke a betegségről a napokban tartott tájékoztatón úgy fogalmazott: a következő fontos feladat a kezelésekhez történő hozzáférés esélyegyenlőségének a megteremtése. Kemény Lajos szerint a szakma legfontosabb feladata a betegek felvilágosítása, szakorvosokhoz történő irányítása, az egészségpolitika dolga pedig az epidemiológiai adatokat figyelembe vevő gyógyszerkiadások megtervezése.
A pikkelysömörben szenvedőknél gyakran előfordulnak anyagcsere-betegségek is, ilyen például a diabétesz, a zsíranyagcsere-zavarok és az elhízás. Ezek növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét. A szívinfarktus vagy agyvérzés miatti halálozás több mint két és félszer gyakoribb azoknál, akik fiatal koruk óta gyakran szorulnak kórházi kezelésre pikkelysömör miatt. Újabb tanulmányok szerint a súlyos psoriasisban szenvedő, 30 éves beteg esetében háromszorosára nő a szívinfarktus kockázata. Tévesek tehát azok a korábbi vélekedések, hogy a betegség „csak” a bőrt érintő, kozmetológiai probléma lenne.
A pikkelysömör igen nagy mértékben rontja a betegek életminőségét – állítja Holló Péter, a Semmelweis Egyetem adjunktusa. Több tanulmány eredménye azt igazolja, hogy pikkelysömörös páciensek legalább olyan rossznak ítélik az életminőségüket, mint a náluk élettanilag adott esetben súlyosabb betegségben (rákban, szív-ér rendszeri, légzőszervi betegségben) szenvedők. A pikkelysömör kezelésében a biológiai terápiák hoztak áttörést. E kezelések célzottan gátolják a betegség kialakulásáért felelős, a szervezetben termelődő biológiai anyagokat.
A psoriasis kialakulásában központi szerepet betöltő TNF· gátlására Magyarországon három készítmény áll rendelkezésre. A TNF·-gátló szerek mérséklik a pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladást, illetve hatékonyak a betegség komplikált formáiban is.
Újabb, immár az OEP által is támogatottan elérhető lehetőség a pikkelysömör kezelésére az interleukin- (IL-12/IL-23) rendszer célzott gátlására kifejlesztett biológiai terápia, amely még azoknál is hatékonynak bizonyult, akiknél a TNF·-gátló szerek sem csökkentették megfelelő mértékben a betegség tüneteit. Az új terápia negyedéves gyakoriságú adagolása jelentősen javíthatja a páciensek kezeléssel kapcsolatos együttműködési hajlandóságát. Az egészség-gazdaságtan legújabb kutatási eredményei szerint az együttműködési hajlandóság és a terápiahűség költséghatékonysági szempontból is előnyös. A biológiai szerekkel végzett kezelések nagyon hatékonyak az olyanok számára, akik a korábbi, hagyományos terápiával nem váltak tünetmentessé.
Hozzá kell tenni, a biológiai kezelések igen költségesek, ezért kizárólag a biológiai terápiás centrumokban rendelhetők el. Csak azok a betegek részesülhetnek ilyen kezelésben, akiknél a hagyományos, lokális és szisztémás terápia nem hoz javulást, vagy e gyógyszerek alkalmazása számukra ellenjavallt.
A biotechnológiai módszerekkel kifejlesztett gyógyszerek a betegek életminőségét alapvetően megváltoztató új lehetőséget nyújtanak a pikkelysömörben szenvedők számára. VG

A leggyakoribb gyulladásos bőrbetegség

A pikkelysömör egyike a népességet világszerte sújtó leggyakoribb gyulladásos bőrbetegségeknek. Hazánkban mintegy kétszázezerre tehető az e betegségben szenvedők száma. Tünetei viszonylag fiatalon, általában 20–30 éves kor között alakulnak ki. A pikkelyes hámlást mutató jellegzetes bőrproblémák mellett majdnem minden ötödik betegnél jelentkezik az esetenként rokkantsághoz is vezető ízületi gyulladás.

16:33
Gazdaság

Itt az MNB nagy bejelentése

Több, nem hagyományos eszközt is bevet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) annak érdekében, hogy a rövid kamatok alacsony szintje a hozamgörbe hosszú végén is megjelenjen.
15:06
Gazdaság

Sokat hozhat a brüsszeli reformterv

Éves szinten 40 milliárd euróval csökkentheti az EU-ban az áfacsalások értékét, ha elfogadják, hogy az EU-n belüli értékesítés után az eladónak a más tagállamokba értékesített áruk után is fel kell számítania a vevő országában érvényes áfaösszeget.
Világgazdaság Piactér