Egyre bővül az LNG világpiaca

Energia | Vállalatok

A hűtéssel cseppfolyósított, tartályhajókban fuvarozható földgáz (LNG) kínálata és kereslete továbbra is lendületben maradhat a sydneyi energia-világkongresszuson elhangzottak alapján – jelentette a Bloomberg.

Az LNG globális termelése így évi 6,2 százalékkal bővülhet 2030-ig, háromszor gyorsabban, mint a vezetéken szállított gáz halmazállapotúé – véli az egyik fő európai importőr, a Gaz de France illetékes vezetője. Ennél is látványosabb lehet nemzetközi kereskedelmi súlyának erősödése. A világ LNG-forgalma – amely tavaly 13 százalékkal nőve, 125 millió tonnás rekordot ért el – több mint megháromszorozódhat 2020-ig a Poten & Partners előrejelzése szerint.

A kereslet kezdetben főleg az ázsiai és a csendes-óceáni térségben futhat fel, miután egyre több erőmű vált át szénről gázra. Ám 2030-tól várhatóan már Észak-Amerika LNG-igénye lesz a legnagyobb a világon. Az Európai Unió gázimportjában is a jelenlegi 14-ről mintegy 20 százalékra bővülhet az LNG részaránya a folyó évtized végéig.

Az európai és az USA-beli többletkereslet kielégítésében fontos szerepet kíván játszani a világ harmadik legnagyobb földgáztartalékaival bíró Katar. A katari LNG egyik fontos célállomása lehet az Egyesült Királyság, amely az évtized végéig nettó gázimportőrré válhat a saját északi-tengeri forrásainak apadása miatt. (VG)

Kongatják már a vészharangot

Az elnőiesedés egyik következménye, hogy a végzettek döntő többsége a kisállatokkal foglalkozó praxisokban helyezkedik el.

Finomhangolásra van szükség a VOSZ szerint

Konkrét állásfoglalást még nem határoztak meg a bértárgyalásokkal kapcsolatban, egyelőre a szaktárca hivatalos tájékoztatását várják.
Világgazdaság Piactér