Egyre bővül az LNG világpiaca

Energia | Vállalatok

A hűtéssel cseppfolyósított, tartályhajókban fuvarozható földgáz (LNG) kínálata és kereslete továbbra is lendületben maradhat a sydneyi energia-világkongresszuson elhangzottak alapján – jelentette a Bloomberg.

Az LNG globális termelése így évi 6,2 százalékkal bővülhet 2030-ig, háromszor gyorsabban, mint a vezetéken szállított gáz halmazállapotúé – véli az egyik fő európai importőr, a Gaz de France illetékes vezetője. Ennél is látványosabb lehet nemzetközi kereskedelmi súlyának erősödése. A világ LNG-forgalma – amely tavaly 13 százalékkal nőve, 125 millió tonnás rekordot ért el – több mint megháromszorozódhat 2020-ig a Poten & Partners előrejelzése szerint.

A kereslet kezdetben főleg az ázsiai és a csendes-óceáni térségben futhat fel, miután egyre több erőmű vált át szénről gázra. Ám 2030-tól várhatóan már Észak-Amerika LNG-igénye lesz a legnagyobb a világon. Az Európai Unió gázimportjában is a jelenlegi 14-ről mintegy 20 százalékra bővülhet az LNG részaránya a folyó évtized végéig.

Az európai és az USA-beli többletkereslet kielégítésében fontos szerepet kíván játszani a világ harmadik legnagyobb földgáztartalékaival bíró Katar. A katari LNG egyik fontos célállomása lehet az Egyesült Királyság, amely az évtized végéig nettó gázimportőrré válhat a saját északi-tengeri forrásainak apadása miatt. (VG)

Fájna a költségvetésnek az áfakulcs csökkentése

Még biztosan nem lesz univerzális áfacsökkentés, így legkorábban 2021-ben mérséklődhet az adókulcs.

Hibernálhatja a normalizációt a jegybank

A monetáris politika idén már nem változik érdemben az elemzők szerint, legfeljebb kisebb finomhangolás jöhet.
Világgazdaság Piactér