Élénkíti a gazdaságot a franchise

Kereskedelem | Vállalatok
Van mit tanulni az amerikai és nyugat-európai franchise-gyakorlatból. A nálunk fejlettebb ipari országok többségében jóval erőteljesebb e vállalkozási forma anyagi támogatottsága. A hazai központi források egyelőre csak csörgezednek.

Másfél millió eurót szeretne bevonni a fehérneműgyártásban és -kereskedelemben érdekelt francia Body One SA annak érdekében, hogy bővíthesse üzletláncát. A jelenleg 93 egységet üzemeltető társaság üzleteiből 90 franchise formában működik. A cég az idén 51 százalékos értékesítési növekedésre számít, és újabb franchise-partnereket akar megnyerni otthon és külföldön, ahol most 15 üzlet működik franchise-ként.

Franciaország mellett az Egyesült Királyság és főleg az Egyesült Államok jeleskedik a franchise elterjesztésében. Mindegyik országban, de különösen az USA-ban nagyon erős a franchise vállalkozások pozíciója. Utóbbi országban a franchise gazdaságdinamizáló hatása példaértékű – véli a legtöbb szakember.

Az Egyesült Államokban a megugrott franchise üzleti tevékenység egyre több, nem franchise formában működő vállalkozás számára teremt hosszú távú üzleti lehetőséget. Maga a franchise-üzlet pedig ugyanannyi embernek ad munkalehetőséget, mint a tartós fogyasztási cikkeket, alapanyagokat és berendezéseket gyártó ágazatok összesen – derül ki a PricewaterhouseCoopers felmérésből. Az összegzés elkészültekor, vagyis 2001-ben 767 ezer vállalkozás működött franchise formában, beleértve az átadókat és az átvevőket is. Ezek közel tízmillió embert alkalmaztak. További érdekesség, hogy az ágazaton belül a vállalkozói ismeretek átadásával együtt járó franchise-kapcsolat (business format franchise) van túlsúlyban a csupán a márkanévvel átadott termék-előállításra és/ vagy -értékesítésre összpontosító gyakorlattal szemben (product distribution franchise). Amerikában ez 4:1 arányú.

Magyarországon az amerikai értékek egytizedéről lehet beszélni, noha kétségtelen, hogy az elmúlt tizenöt évben mára körülbelül 4-6 százalékra tehető a franchise formában működő, illetve azzal üzleti kapcsolatban álló cégek aránya a magánszférában – mondta előzőleg lapunknak Kiss István, a Magyar Franchise Szövetség főtitkára.

Jelenleg legalább 400-450 vállalkozás állítja magáról, hogy ebben a formában működik, ennek körülbelül kétharmada a tényleges franchise, a cégek által foglalkoztatottak száma 150-200 ezer fő. A Széchenyi terv elindítása után látványos fejlődés következett, ez kisebb ütemben, a Nemzeti fejlesztési terv vonatkozó támogatásai révén folytatódott. A főtitkár reméli, hogy az NFT újabb éveiben az eddigieknél nagyobb hangsúllyal szerepel majd e kis- és középvállalkozói réteg segítése.

KSH: tovább nőtt a foglalkoztatottság

A foglalkoztatottak száma 17 ezerrel nőtt, ezzel a munkanélküliek átlagos száma 160 ezerre csökkent.

Lassulást jelez az építőipar alakulása

Jelentősen veszített lendületéből a fejlesztések bővülése a múlt év utolsó három hónapjára, így kérdéses, hogy két számjegyű lesz-e a szektor növekedése.

Egyre sürgetőbb az egységes Google-adó

A nemzetállamonként eltérő szabályozás versenyhátrányba hozhatja az uniós cégeket.

Hamarosan autóval is lehet fizetni

Egy szolgáltatás lehetővé teszi, hogy egy járműfelismerő rendszerrel automatikusan megoldható legyen a fizetés két másodperc alatt, érintésmentesen.
Világgazdaság Piactér