Elhalasztott hazai üzletkötések

Ingatlan | Vállalatok
A hazai ingatlanpiac egyenetlen fejlődésének, illetve a befektetői bizalom hullámzásának jeleként néhány nagyobb építkezés későbbre tolódott, három adásvételi ügyletet pedig az év második felére vagy jövőre halasztottak. Úgy tűnik, a kivárás lett úrrá a nagy értékű kiskereskedelmi és irodai beruházások iránt érdeklődőknél, s ez legkorábban az uniós csatlakozás után változhat meg.

Még mindig méltatlanul kevés figyelem övezi a hazai ingatlanpiacot a nagy külföldi befektetők oldaláról. Eddig mindössze egy-két német és amerikai alap és néhány közepes tőkepiaci szereplő vette fontolóra, hogy beszállna a magyar bérirodák és bevásárlóközpontok felvásárlásába. Az általános tartózkodás mögött prózai tényező áll: rendkívül kevés a nyugat-európai mértékkel is nagy és jó helyen lévő, jó adottságú ingatlan.

Ilyen körülmények között tavaly a szakma azt várta, hogy a kevés kínálkozó lehetőséget kihasználva nyélbe ütik a három jelentősebb üzletet, de nem így történt.

Az elmúlt évben befejezni tervezett ingatlantranzakciók közül a három legnagyobbra nem került pecsét, így 2002-ben a magyar piacot inkább a kisebb befektetések összessége jellemezte – írja a Budapest Business Journal. Az Airport Business Park, a WestEnd City Center és a Pólus Center értékesítését a jelenlegi tulajdonosok határozatlan időre elhalasztották.

Az Árpád Centert és a Globe 13 irodaépületet viszont az év végéig 42,6 millió euróért megvásárolta az osztrák Immofinanz Immobilien Anlagen AG.

A Vecsés közelében fekvő Airport Business Parkot már hónapokkal ezelőtt eladásra kínálták, a tranzakció azonban még közel sincs a megállapodáshoz – nyilatkozta a lapnak Lance Bozman, a fejlesztő AIG/Lincoln Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember szerint 95 százalékos kihasználtsági mutató mellett az ingatlant az eladás mellett tartani is jó üzlet.

Az amerikai AIG biztos hátterének köszönhetően pedig a befektetők ki tudják várni a számukra megfelelő értékesítési időpontot. Az AIG/Lincoln két éve kezdett bele a vállalkozásba, és eddig mintegy 40 millió eurót fektetett be. Az első három fejlesztési szakaszban elkészült épületek döntő részét már sikerült bérbe adni. A C épület második részének fejlesztésével 8 ezer négyzetméter új irodahelyiség épülhet, ami iránt a jelenlegi bérlők közül többen is érdeklődnek.

A WestEnd City Center és a Pólus közös értékesítési terve 2002-ben nem valósult meg, a TriGránit Rt. pedig egyelőre nem nyilatkozott az okokról és a jövőbeni elképzelésekről. Korábbi nyilatkozatok szerint az eladást a TriGránit 50 százalékos tulajdonosának számító kanadai TrizecHahn több más kelet-európai érdekeltséggel együtt kezdeményezte. A tranzakcióba eredetileg bevonták volna a pozsonyi Pólus City Centert is, és 2001-ben még úgy vélték, az összesen 300 ezer négyzetméterért akár félmilliárd eurót is kaphatnak. Ebből a WestEnd mint a legnagyobb ingatlan 300 millió euró körüli öszszeget hozhat. Szakértők szerint a magyar ingatlanpiacon számos üzlet készülődik, melyek akár már januárban és februárban is felszínre kerülhetnek. Tárgyalnak többek között az Óbuda Gate, a Hermina Towers és a K&H Bank XIII. kerületi irodaépületéről is.

Továbbra sem csökken a munkaerőhiány

A banki pozíciók esetében 27, a vendéglátásban 14, az építőiparban 5 százalékos a bővülés az előző év azonos időszakához képest.

A Brexit a magyar gazdaságot sem kíméli

Eget rengető változásokra nem, de néhány fontos szabályváltozásra készülhetnek a magyarországi vállalatok.
Világgazdaság Piactér