Első lépésben öt százalék

Energia | Vállalatok

Úgy tűnik, első körben a magyar földgázpiac 5 százaléka szabadulhat fel. A Magyar Energia Hivataltól kapott tájékoztatás szerint november közepéig hat nagyfogyasztó jelentette be, hogy január 1-jétől a szabadpiacon kívánja a működéséhez szükséges földgázt megvásárolni. Köztük vannak a legnagyobb fogyasztók, a BorsodChem és a TVK, valamint a Nitrogénművek is, de több kisebb társaság is a piacra lépés mellett döntött.

Szaniszló Mihály, az Ipari Energiafogyasztók Fórumának elnöke szerint a fogyasztók körében némi tájékozatlanság tapasztalható, a szervezet ezért igyekezett minden lehető módon segíteni a potenciális feljogosított fogyasztókat, hogy el tudják dönteni, maradnak-e a közüzemben, vagy a piacra lépnek.

Előzetes becslések szerint a január 1-jén már biztosan piacra lépők összfogyasztása éves szinten 600-700 millió köbméter. Horváth J. Ferenc, az energiahivatal elnöke szerint legalább 5-10 százalékos árcsökkenést várnak a szabadpiacon a nagyfogyasztók. Ennél kisebb megtakarítás szerinte nem állna egyensúlyban a közüzemből való kilépés kockázatával és a szabadpiaci vásárláshoz szükséges befektetésekkel.

Ismeretes, hogy a nyáron elfogadott új gáztörvény értelmében 2004. január 1-jével részlegesen megnyílik a magyar gázpiac. Minden gázüzemű erőmű, illetve az óránként 500 köbméternél nagyobb felhasználású nagyfogyasztók kapnak lehetőséget első körben, hogy a szabadpiacon szerezzék be a földgázt.

Jogilag a piac 40-41 százalékban lesz liberalizált, ezt az arányt azonban aligha fogja elérni a gyakorlatban. Horváth J. Ferenc emlékeztetett, hogy a világ egyetlen országában sem érte el a verseny azt a mértéket, amit a szabályozás lehetővé tesz. Egyesek szerint a magyarországi gázpiacon az importkapacitások szűkössége lehet a verseny egyik gátja. Ezzel szemben a szabályozás szerint a feljogosított fogyasztók rendelkezésére áll a korábban lekötött szállítóvezetéki és tárolókapacitás, ez tehát nem lehet a verseny korlátja. Kérdés viszont, hogy lesznek-e – és ha igen, milyen áron – ajánlatok a szabadpiacon. Szaniszló Mihály információi szerint egyelőre csak a Mol Rt. és az E.On Hungária Rt. kereskedő társaságai adtak előzetes ajánlatot a majdani feljogosított fogyasztóknak. Az is nyilvánvalónak tűnik, hogy a magyar piacon jellemzően az orosz gáz versenyez majd az orosz gázzal, ami egyes piaci szakértők szerint azt jelenti, hogy döntő fontosságúak lesznek a többletszolgáltatások, illetve a szolgáltatások minősége.

Lufthansa: 2023-ig tart a válság a légi közlekedésben

Még három évig, 2023-ig tarthat a koronavírus-világjárvány miatt keletkezett válság a nemzetközi légi közlekedésben az ágazat legnagyobb német szereplője szerint.

A lakáspiacot is érinti a munkanélküliség növekedése

Az árak valamelyest mérséklődtek, ami összefüggésben van a munkanélküliség növekedésével.

Megugrott a diákmunkát keresők száma az érettségi időszakban

Bár a fesztiválok nem lesznek, továbbra is nagy az érdeklődés a diákmunka iránt.

Pünkösd előtt többet vásároltunk, mint húsvétkor

A bátrabb költekezés, az iparcikkek megugró eladása pünkösd után is lendületesebb keresletet hozhat – olvasható a Magyar Nemzetben.
Világgazdaság Piactér