Irán nyomta fel az olajat

Energia | Vállalatok

Nagyot ugrottak ma az olajárak egy bizonytalan eredményű tárgyalást követően: az iráni olajminiszter, Bijan Zanganeh ugyanis azt közölte, hogy támogatnak minden olyan intézkedést, amely stabilizálhatja az olajpiacot és növeli az árakat, beleértve az OPEC-hez tartozó és a szervezeten kívüli országok együttműködését is. A három OPEC-ország minisztereivel folytatott tárgyalás után Zanganeh azt nem árulta el, hogy Irán is kész-e csatlakozni négy nagy kitermelő már bejelentett önkorlátozó megállapodásához, de maga az, hogy nem utasította el nyíltan, elég volt ahhoz, hogy a Brent ára 7,5 százalékkal 34,6 dollárra, a WTI-é 6,3 százalékkal 30,86 dollárra szökjön fel.


Pedig a tárgyalás előtt még inkább a merev elutasítás látszott valószínűnek. Logikátlan dolog volna arra kérni Iránt, hogy csökkentse a kitermelését – jelentette ki az ország OPEC-képviselője Mehdi Asali az iráni Shargg napilapban. Asali a Reuters szerint kifejtette: a szervezet többi tagja viselkedett felelőtlenül, amikor növelték kitermelésület, miközben Iránt szankciók sújtották. Irán egykor a második helyen állt az OPEC kitermelői rangsorában, 2011-ben átlag napi 3,6 millió hordó olajat hozott felszínre. A nemzetközi szankciók januári feloldása után az iráni kitermelés már elérte a napi 2,9 millió hordót, ebből 1,1 millió hordót exportálnak – ez kevesebb, mint a fele a korábbinak –, ezt idén napi 2 millióra akarják felfuttatni.


A venezuelai, az iraki és a katari olajügyi miniszter azért utazott ma Teheránba, hogy rávegyék iráni kollégájukat a termeléskorlátozásra. A talajt a kedden Dohában aláírt megállapodás készítette elő, amelynek értelmében Szaúd-Arábia, Katar, Venezuela és a nem OPEC-tag Oroszország befagyasztja kitermelését a januári szinten, igaz, Szaúd-Arábia azt is közölte: az egyezség sorsa attól függ, csatlakoznak-e hozzá más nagy kitermelők  is.


Ha ez így alakulna, akkor ez lenne az első globális, nem csak OPEC-tagokra kiterjedő olajkitermelési megállapodás az utóbbi 15 évben. (2001-ban Szaúd-Arábia rá tudta venni Mexikót, Norvégiát és Oroszországot egy termeléscsökkentésre, bár az oroszok ezt végül nem tartották be.) Kuvait kedden azt mondta, hogy ő is vállalja a befagyasztást, ha más termelők is ezt teszik, és csatlakozási szándékát jelezte az Egyesült Arab Emirátusok is.


A januári szint – amelyen a termelést befagyasztanák – még mindig azt jelenti, hogy a világpiaci kínálat évi 300 millió hordóval haladja meg a keresletet. Oroszország ebben a hónapban napi 10,88 millió hordó olajat hozott felszínre – ez rekordnak számít a szovjet idők óta -, Szaúd-Arábia kitermelése pedig átlag napi 10,23 millió hordó volt.


Lehet Iránnal bankolni


Visszakapcsolta az iráni bankok nagy részét a nemzetközi bankközi fizetéseket bonyolító SWIFT-hálózatra a rendszer belga üzemeltetője. A hálózatról 2012-ben, az Irán nukleáris programja miatt elrendelt szankciók keretében kapcsolták le az iráni bankokat, gyakorlatilag megakadályozva a külkereskedelmi ügyletek és nemzetközi pénzügyi műveletek lebonyolítását.A visszakapcsolásról szóló közlemény az iráni jegybank honlapján jelent meg ma, és a SWIFT egy illetékese is megerősítette. Az USA bankjai továbbra se üzletelhetnek az irániakkal,  mert Waahington még nem szüntetett meg más, nem a nukleáris program miatt bevezetett szankciókat.

MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

22:00
Gazdaság

Nagy üzlet lesz a mesterséges intelligencia a régióban is

Gyors növekedés várható régiónkban a mesterséges intelligenciára épülő megoldások piacán, a közeljövőben pedig itthon is elkezdődhet a terület egyik úttörője, a Watson üzleti célú felhasználása.
09:20
Gazdaság

Több sebből is vérzik az atomegyezség

A nagyhatalmak megpróbálják rábírni Donald Trump amerikai elnököt, hogy ne mondja fel az Iránnal kötött nukleáris megállapodást.
Világgazdaság Piactér