Szaúd-Arábia lépett: hatalmasat ugrott az olaj ára

Energia | Vállalatok

Szaúd-Arábia korábban a nyersolaj termeléscsökkentését ellenezte, most azonban mégis a termeléscsökkentést szorgalmazza. A bejelentés hatására az olaj árfolyama a délutáni kereskedésben megugrott. 


Alexander Novak, orosz energiaminiszter azt közölte, országonkénti legfeljebb öt százalékos csökkentést javasolt Szaúd-Arábia, valamint az olajpiacon kialakult problémák kezelésére az OPEC és az OPEC-en kívüli országok tárgyalásait kezdeményezte – írja a Bloomberg.


Felbeszélték az olajárat


A Világgazdaság tegnapi számában arról írtunk, hogy emelkedésbe váltottak kedden az olajárak azt követően, hogy a kuvaiti OPEC-képviselő, Naval al-Fuzaia arra utalt egy kuvaiti energiafórumon: az OPEC kész együttműködni a szervezeten kívüli termelőkkel az árak stabilizálása érdekében.


A piac ezt úgy értelmezte, hogy lehet esély a kínálatcsökkentésre, így mind a Brent, mind a WTI ára átlépte a hordónkénti 31 dollárt, holott a nap elején még 30 alatt jártak. Al-Fuzaia szerint az olaj ára mostanában aligha kúszik vissza a 100 dollár fölötti színtre, 2020-ig 40-60 dollár között fog ingadozni.


A helyzetet nagyban meghatározhatja, hogy Irán visszatér a piacra – ismerte el Al-Fuzaia. Irán korábban azt jelezte, hogy mielőbb szeretné napi 500 ezer hordóval növelni most egymillió körüli eladásait.


Erősödéssel nyitottak a főbb indexek New Yorkban

Közép-európai idő szerint csütörtök délután fél négy után pár perccel a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta márciusi szállításra hordónként (159 liter) 34,24 dollárba került, 1 dollár 94 centtel, 5,99 százalékkal emelkedett az ára. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj áprilisi szállításra hordónként 1 dollár 98 centtel, 5,82 százalékkal, 35,91 dollárra drágult az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében.

MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

22:00
Gazdaság

Nagy üzlet lesz a mesterséges intelligencia a régióban is

Gyors növekedés várható régiónkban a mesterséges intelligenciára épülő megoldások piacán, a közeljövőben pedig itthon is elkezdődhet a terület egyik úttörője, a Watson üzleti célú felhasználása.
09:20
Gazdaság

Több sebből is vérzik az atomegyezség

A nagyhatalmak megpróbálják rábírni Donald Trump amerikai elnököt, hogy ne mondja fel az Iránnal kötött nukleáris megállapodást.
Világgazdaság Piactér