Energiasorok

Energia | Vállalatok

Ausztria: csökkenő hálózathasználati díjak

Salzburg, Burgenland és Karintia tartományban, valamint a Verbund nagyfeszültségű hálózatában február 1-jétől csökkennek a hálózathasználati díjak – jelentette a Platts, az osztrák regulátor, az E-Control közlésére hivatkozva. A hálózati tarifák csaknem húsz százalékkal mérséklődnek, ami éves szinten mintegy 45 millió eurós megtakarítást jelent a fogyasztóknak. A tarifakorrekcióval összefüggésben a háztartási fogyasztók villamosenergia-árai várhatóan kilenc százalékkal csökkenhetnek Salzburg tartományban, míg Burgenlandban akár húsz százalékkal is olcsóbb lehet a kisfogyasztók számára az áram. Az E-Controll kilátásba helyezte, hogy az első félévi tapasztalatok alapján más tartományokban is felülvizsgálja a hálózati tarifákat. A kereskedelmi kamara máris üdvözölte a lépést, és általánosságban húszszázalékos árcsökkenésre számít. Hozzátették: figyelni fogják a szolgáltatókat, hogy a tarifacsökkentést is áthárítják-e fogyasztóikra. (Árampiac.hu)

Oroszország: több áramot termeltek 2004-ben

Az orosz energiaügyi minisztérium tájékoztatása szerint az ország villamosenergia-termelése 2004-ben 1,6 százalékkal meghaladta a 2003-as szintet. Ezzel folytatódott az ország évek óta tartó igénynövekedése, amelynek megtorpanására változatlanul nem számítanak a szakértők. Az első összesítések szerint Oroszországban az elmúlt esztendőben 930,9 terawattórányi villamos energiát állítottak elő az erőművek. A TASZSZ az energiaügyi minisztérium közlésére hivatkozva tájékoztatott az egyes erőműtípusok részesedéséről is. A hőerőművek összesen 609,2 terawattórával részesedtek az össztermelésen belül, ezzel változatlanul a legnagyobb részt képviselik. A vízerőművek 176,9 terawattórával járultak hozzá az össztermeléshez. Az atomerőművek a harmadik helyen állnak, 144,8 terawattórás részesedéssel. (Platts)

Szélfarm Lengyelországban

Ötven megawattos szélfarmot készül telepíteni Észak-Lengyelországban a dán EEZ 45 millió eurós befektetéssel. Ez lesz az ország legjelentősebb megújuló forrásra alapozott áramtermelő egysége. A 25, egyenként két megawattos szélturbinát a dán Vesteas cég szállítja majd Lengyelországba. A szerződés a szélkerekek szállítása mellett az ellenőrző rendszerekre, illetve a szélfarm telepítésére és üzemeltetésére is vonatkozik – a hírügynökségi jelentések szerint. A Vesteas közlése szerint a szélerőműtelep 2005 végére elkészül. A dán cég a beruházásról kiadott közleményében emlékeztetett, hogy Lengyelországban az energiaigények folyamatos növekedésére lehet számítani, s miután az országnak komoly szélenergia-potenciálja van, és a kormány egyébként is 7,5 százalékra kívánja bővíteni 2010-ig a megújuló energiaforrások részesedését, kifejezetten attraktív piacról van szó. (Emisszió.hu)

Ezekre a költségekre kell számítani egy gyermek születésekor

A bevásárlólista számos tételt tartalmaz, a terhesruháktól a babakocsiig mindennel számolni kell.

Távolinak tűnik még a német talpra állás

Számottevően javult a német piaci szereplők üzleti hangulata, de az elemzők szerint bő két év, mire az ország visszatér a járvány előtti fejlődési pályára.

Megugrott a házasságkötések száma

Január és március között 12 271 pár kötött házasságot. Csökkent a természetes fogyás Magyarországon.

Jöhetnének a százéves amerikai kötvények

Többször elvetették már a százéves lejáratú kötvények ötletét, de elemzők szerint a mostani hozamsivatagban logikus lépés lenne a kibocsátásuk az Egyesült Államokban. Mnuchin egyelőre kivár.
Világgazdaság Piactér