Energiasorok

Energia | Vállalatok

Északon erősít a BP

A British Petroleum bejelentette, hogy az idén kétmilliárd dollárnyi beruházást hajt végre az Északi-tengeren, beleértve a nagy Rhum gázmezőt is. A brit olaj- és gázipari társaság hat mobil feltáró fúrótornyot kíván telepíteni a brit kontinentális területen, és továbbfejleszteni az atlanti oldalon lévő Clair olajmezőt. Szóvivője az összeg megoszlásáról annyit közölt, hogy abból 780 millió dollárt költenek majd egy sor projektre és más tevékenységre, és 1,2 milliárd dollárba kerülnek a termeléssel, valamint a kiszolgálással és a karbantartással kapcsolatos kiadások. A BP egy fúrótornyos programot is akar indítani ebben az évben – legfeljebb hat torony erejéig – a brit és a norvég vizeken. (VG)

PetroChina: rekordgáztermelés

A PetroChina, Kína legnagyobb olaj- és gáztermelője bejelentette, hogy tavalyi szénhidrogén-termelése rekordszintet ért el. A hírügynökségi beszámolók szerint a növekedést a belpiacon mutatkozott erőteljes kereslet ösztönözte – áll a társaság most napvilágot látott közleményében. A termelésbővülés aránya 3,1 százalékos, mennyiségi növekedés pedig 917,9 millió hordó olajegyenérték volt. A tavalyinál kevezőbb eredményeket jórészt a gáztermelés felfutása táplálta. (VG)

Osztoznak gázmezőjükön a kazahok

A hét és fél ezer kilométer hosszú orosz-kazah határ alatt található földgázmező területének és gázkincsének megfelezéséről állapodott meg a közelmúltban Vlagyimir Putyin orosz és Nurszultan Nazarbajev kazah elnök – jelenti az RBC. A beszámoló szerint egyezség született olyan környezetkímélő intézkedésekről is, amelyekre a kazahsztáni Bajkonurban az oroszok által használt űrközpont okozta szennyezés miatt van szükség. A felső szintű megbeszéléseken szó esett kazah-orosz olajipari együttműködésről is. Kazahsztánban három nagy olajipari beruházásra készülnek, ezekbe a Lukoil, a legnagyobb orosz olajtársaság mintegy kétmilliárd dollárral szállna be. A kazah elnök ugyanakkor a kaszpi olajkonzorcium munkájának lelassulására panaszkodott. A tervek szerint a társulás éves termelését évi 28 millió tonnáról 67 millióra kellene növelni. (VG)

Képes-e Brüsszel válságot kezelni?

Ahogy a koronavírus minden előzetes forgatókönyvet felülírt, a költségvetésről szóló vitával is ez történt. Vélemény.

Egy cégben a Siemens energia-üzletága

A nemzetközi Siemens csoport magyarországi érdekeltségeknél is megtörténnek a szükséges változások.

Pénzcsap nyílik a közlekedési ágazatban

A közösségi közlekedést lebonyolító cégeknek jövőre mintegy százmilliárd forinttal, a korábbi ötödével jut nagyobb támogatás.

Közel ötmilliárd forint támogatást nyertek Pest megyei vállalkozások

A támogatás összege cégenként a 300 millió forintot is elérheti.
Világgazdaság Piactér