Energiasorok

Energia | Vállalatok

Északon erősít a BP

A British Petroleum bejelentette, hogy az idén kétmilliárd dollárnyi beruházást hajt végre az Északi-tengeren, beleértve a nagy Rhum gázmezőt is. A brit olaj- és gázipari társaság hat mobil feltáró fúrótornyot kíván telepíteni a brit kontinentális területen, és továbbfejleszteni az atlanti oldalon lévő Clair olajmezőt. Szóvivője az összeg megoszlásáról annyit közölt, hogy abból 780 millió dollárt költenek majd egy sor projektre és más tevékenységre, és 1,2 milliárd dollárba kerülnek a termeléssel, valamint a kiszolgálással és a karbantartással kapcsolatos kiadások. A BP egy fúrótornyos programot is akar indítani ebben az évben – legfeljebb hat torony erejéig – a brit és a norvég vizeken. (VG)

PetroChina: rekordgáztermelés

A PetroChina, Kína legnagyobb olaj- és gáztermelője bejelentette, hogy tavalyi szénhidrogén-termelése rekordszintet ért el. A hírügynökségi beszámolók szerint a növekedést a belpiacon mutatkozott erőteljes kereslet ösztönözte – áll a társaság most napvilágot látott közleményében. A termelésbővülés aránya 3,1 százalékos, mennyiségi növekedés pedig 917,9 millió hordó olajegyenérték volt. A tavalyinál kevezőbb eredményeket jórészt a gáztermelés felfutása táplálta. (VG)

Osztoznak gázmezőjükön a kazahok

A hét és fél ezer kilométer hosszú orosz-kazah határ alatt található földgázmező területének és gázkincsének megfelezéséről állapodott meg a közelmúltban Vlagyimir Putyin orosz és Nurszultan Nazarbajev kazah elnök – jelenti az RBC. A beszámoló szerint egyezség született olyan környezetkímélő intézkedésekről is, amelyekre a kazahsztáni Bajkonurban az oroszok által használt űrközpont okozta szennyezés miatt van szükség. A felső szintű megbeszéléseken szó esett kazah-orosz olajipari együttműködésről is. Kazahsztánban három nagy olajipari beruházásra készülnek, ezekbe a Lukoil, a legnagyobb orosz olajtársaság mintegy kétmilliárd dollárral szállna be. A kazah elnök ugyanakkor a kaszpi olajkonzorcium munkájának lelassulására panaszkodott. A tervek szerint a társulás éves termelését évi 28 millió tonnáról 67 millióra kellene növelni. (VG)

Szeptemberben is lendületben maradtak a bérek

A szeptemberi bruttó átlagkereset 392 300 forint volt.

Harmadik hónapban csökkent az orosz feldolgozóipar teljesítménye

Az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) május óta legalacsonyabb szintre, 46,3 pontra süllyedt az októberi 46,9 pontról.

Bécsben megnyílt a legnagyobb „tesztutca”

Az osztrák fővárosban applikációval és szűrőpontokkal védekeznek a járvány ellen.

Másodperceken múlt a Forma-1-es pilóta élete

Csupán néhány másodperce volt a személyzetnek arra, hogy kimentse Romain Grosjeant, a Haas pilótáját az égő roncsok közül.
Világgazdaság Piactér