Enyhülő károk

Mezőgazdaság | Vállalatok

A kormány az elemi károk okozta nehézségek áthidalására a gazdálkodók terheiből átvállal 72,5 milliárd forintot – jelentette be az agrárminiszter. Az állami segítséget a gazdálkodók által felvett hitelek egy részének törlesztésére, esetenként a jövedelemkiesés pótlására fordítják.

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint a tárca a 72,5 milliárdból 12,5 milliárdot a jövő évre csoportosított át. Ezért az összegért az elmaradott térségekben elemi károkat szenvedett gazdálkodók folyamodhatnak majd. Az idei évre elkülönített keretből – 60 milliárd forint – 15 milliárdot azoknak a gazdálkodóknak szánnak, akiknek nincs ugyan hiteltartozásuk, de egy-egy kultúra esetén legalább 25 százalékos jövedelemkiesést kellett elszenvedniük az elemi károk következtében.

A fennmaradó összeget még az idén kifizeti a kormány azoknak a bankkölcsönöknek a törlesztésére, amelyek elemi károk miatt nehéz helyzetbe került gazdálkodók terheit növelnék elviselhetetlen mértékben – jelentette ki a miniszter.

Németh Imre utalt arra: eredetileg a mezőgazdaság versenyképességének fokozására szánták ezt a pénzt. Az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került gazdáknak azonban gyors segítségre van szükségük.

Az EU frontot nyithat a kínai cégek ellen

Szigorúbb szabályokat javasol az euró­pai magánszektor versenytársaival szemben Hollandia.

Egyre kevesebb hamis forint van forgalomban

Tavaly 42 százalékkal csökkent az MNB által kiszűrt hamis forintbankjegyek száma.
Világgazdaság Piactér