Enyhülő károk

Mezőgazdaság | Vállalatok

A kormány az elemi károk okozta nehézségek áthidalására a gazdálkodók terheiből átvállal 72,5 milliárd forintot – jelentette be az agrárminiszter. Az állami segítséget a gazdálkodók által felvett hitelek egy részének törlesztésére, esetenként a jövedelemkiesés pótlására fordítják.

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint a tárca a 72,5 milliárdból 12,5 milliárdot a jövő évre csoportosított át. Ezért az összegért az elmaradott térségekben elemi károkat szenvedett gazdálkodók folyamodhatnak majd. Az idei évre elkülönített keretből – 60 milliárd forint – 15 milliárdot azoknak a gazdálkodóknak szánnak, akiknek nincs ugyan hiteltartozásuk, de egy-egy kultúra esetén legalább 25 százalékos jövedelemkiesést kellett elszenvedniük az elemi károk következtében.

A fennmaradó összeget még az idén kifizeti a kormány azoknak a bankkölcsönöknek a törlesztésére, amelyek elemi károk miatt nehéz helyzetbe került gazdálkodók terheit növelnék elviselhetetlen mértékben – jelentette ki a miniszter.

Németh Imre utalt arra: eredetileg a mezőgazdaság versenyképességének fokozására szánták ezt a pénzt. Az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került gazdáknak azonban gyors segítségre van szükségük.

Kevesebb felajánlás érkezett, az egyházaknak viszont több jutott

A legtöbb pénzt a Magyar Katolikus Egyház kapta, közel három milliárd forint értékben.

Mindig legyen tíz fillér a zsebedben

Török Zoltán nagypapája gazdasági alapvetése mentén tartja csúcson a soproni kosárlabdacsaptot. A cél a régi, ám most kénytelen meghúzni a nadrágszíjat.
Világgazdaság Piactér