Etyek: Hollywood házhoz jöhet

Vállalatok
Szuperprodukciók készülhetnek Magyarországon. Andy Vajna és Demján Sándor Etyekre tervezett "álomgyára" mellett Pomáz is milliárdos filmeket vonzhat.

Filmipari központtá válhat Magyarország. A világ legnagyobb és legkorszerűbb stúdióját Demján Sándor üzletember és Andy Vajna magyar származású amerikai filmproducer közös beruházásban építené fel az előbbi tulajdonában lévő etyeki birtokon.

Az etyeki Hollywood beruházásának részletei egyelőre nem ismertek, a grandiózus tervet Hiller István kultuszminiszter jelentette be a cannes-i filmfesztiválon. A miniszter jelezte: a beruházás konkrét részleteivel kapcsolatban hamarosan tájékoztatót tartanak az érintettek. Az elképzelések szerint az “álomgyár” olyan központként működne, ahol a műtermi munkák mellett külső helyszíni vagy akár vízen történő forgatásokra is lehetőség lesz.

Méreteit tekintve a Szabados Róbert külföldön élő vállalkozó és Novák Emil rendező-operatőr irányításával – több mint félmilliárd forintos beruházással – készülő pomázi Stern Film Stúdió & Media Center is meghatározó szereppel bírhat Magyarországon. A tervek szerint már októbertől indulhat a filmgyártás Pomázon. A Stern Film stúdiói a Mafilm műtermeinél – amelyek idáig hazánk legnagyobb ilyen típusú épületei voltak – másfélszer-kétszer nagyobbak lesznek. Novák Emil lapunknak elmondta: jelenleg is több produkció készítéséről tárgyalnak, és hamarosan eldőlhetnek a lekötések. Jelezte: reményeik szerint egy európai és egy tengerentúli produkció gyártása kezdődhet meg októberben Pomázon. Novák Emil hangsúlyozta: szeretnének a magyar filmeknek is lehetőséget is adni.

Kisebb fejlesztések az ÁPV Rt. és a Magyar Mozgókép Alapítvány tulajdonában lévő Mafilm stúdióiban is folynak – tájékoztatta lapunkat a Mafilm Rt. vezérigazgatója, Tolmár Tamás. Mint mondta: 3-4 milliárd forint kellene elképzeléseik megvalósításához, amely magában foglalja a műteremépítés mellett az egyéb technikai fejlesztéseket

is. Hangsúlyozta azonban, hogy hiányoznak a források. Igaz, ennek ellenére is szeptember végéig foglaltak a kapacitásaik – jelezte a vezérigazgató.

Az épülő új megastúdiók, valamint az év elején elfogadott filmtörvény, amely komoly adó- és befektetési kedvezményeket ad, jelentősen erősíthetik Magyarország pozícióit a régióban. Közép-Európában manapság főleg a prágai Barandov stúdió az amerikai szuperprodukciók első számú célpontja. Magyarország legalább 3-4 nagyprodukciót veszített el évente az infrastruktúra és a szakmai stáb hiánya, valamint a kedvezőtlen feltételek miatt – nyilatkozta lapunknak Sipos Áron, a Magyar Producerek Szövetségének elnöke. Ez milliárdos nagyságrendű veszteséget jelentett – hangsúlyozta az elnök.

MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

15:23
Gazdaság

Élesben ismerkedhetnek a kkv-k a digitalizációval

Várhatóan januárban csatlakozhatnak az első kis- és közepes vállalatok az Ipar 4.0 mintaalkalmazások kialakítása című projekthez.
07:35
Gazdaság

Továbbra sem tudni, mit akar London

Erősen kérdéses, mekkora haladást érhetnek el a ma kezdődő újabb Brexit-fordulóban, mert Theresa May pénteki beszéde után sem lett világosabb, mit akar a brit kormány.
Világgazdaság Piactér