Európa gázéhsége ötödével nő 2020-ig

Energia | Vállalatok

Ötödével kell Európa gázimport-kapacitásait növelni 2020-ig, mert a földrész földgáz iránti igénye folyamatosan nő a környezetvédelmi előírások szigorodásával és a kevésbé szennyező energiahordozók hódításával – idézi a Bloomberg hírügynökség az Európai Bizottság jelentését.

A kibővült Európai Unió éves gázimportszükséglete várhatóan 404 milliárd köbméter lesz, szemben a 2001-es 337 milliárd után. A vállalatoknak ezért néhány éven belül újabb vezetékeket, cseppfolyós földgázterminálokat is kell építeniük, amelyek összesen 192 milliárd köbméterrel tudják kiegészíteni a mostani kínálatot.

A Global Insight elemzése szerint Európa a korábban jósoltnál több földgázt fog importálni amiatt is, hogy számos erőmű áll át olajról gáztüzelésre. További ok, hogy az előre jelzettnél gyorsabban merülnek ki az Északi-tengeren található földgázlelőhelyek.

Az unió energiabizottságának képviselői még ebben a hónapban Moszkvába utaznak a többletgáz-vásárlási lehetőségek előkészítésére.

Norvégiát leszámítva az európai országok átlagosan 53 százalékban gázimportfüggőek, s a Global Insight szerint az arány 2020-ra 81 százalékra növekszik. Az új import közel harmada várhatóan Oroszországból érkezik, ötöde új LPG-terminálokon keresztül és hatoda egy új, Líbia felől érkező vezetéken át. A fennmaradó részt Algéria, Norvégia és a Kaszpi-térség adná.

Az EU energiaminiszterei tavaly novemberi ülésükön 2007-es határidőt jelöltek meg országaik lakossági gázpiacának teljes megnyitására. A részleges megnyitásra már az összes uniós országban sor került. A lépéstől a fogyasztói árak esését, valamint a földrész gáziparában a felvásárlások felgyorsulását várják.

Tizenhárom klubot fizetésképtelenség fenyeget a Bundesligában

Hét klubbal szemben május végén csődeljárás indulhat, amennyiben addig sem indul újra a labdarúgóélet Németországban.

Több mint hat és félmillió amerikai vár segítségre

Soha nem látott szintre nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány alatt.

2,9 százalékos államháztartási hiánnyal számolnak

Magyarország EDP-jelentése 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 67,4 százalékos államadóssággal számol 2020-ra.

Munkahelymegtartó bértámogatást szorgalmaz az MKIK

Az MKIK ágazati szintű munkacsoportokat állított fel a kereskedelem, logisztika, élelmiszergazdaság, ipar, turizmus és pénzügy területén.
Világgazdaság Piactér