Földgáz - út a jövőbe

Energia | Vállalatok

A következő legalább két-három évtizedben még megkerülhetetlen lesz a földgáz a világ energiaiparában – állítják a Shell szakértői. A holland-brit olajcég nemrég Budapesten is ismertette a szakmai közvélemény előtt a következő fél évszázadra vonatkozó előrejelzését. A Shell szakértői kétféle utat képzelnek el a világ energiaipara számára. Az egyik szerint a jövőben a társadalom környezetvédelmi és szociális elvárásai által erősen befolyásolt, de a hagyományos fejlődési irányt folytatja az iparág, a másik megoldás szerint pedig tevékenységét a fogyasztók igényei fogják vezérelni, ám a szakmai megoldások forradalmian újak lesznek.

Mindkét forgatókönyv az energiafelhasználás világméretű növekedésével számol, a hagyományos út során azonban a bővülés szerényebb lesz. Ráadásul a gazdaságilag fejlettebb térségekben az energiaigény csökkenéséhez vezethet a hatékonyság fejlesztése. A másik fejlődési irány erőteljes igénynövekedést vesz alapul, amikor is a társadalom nagyvonalúan bánik az energiával. A teljesen új technológiák ugyanis a klimatikus

változások és a fosszilis energiahordozó-vagyon kimerülése miatti félelmeket is enyhítik.

A megújuló energiaforrások a primer energiafelhasználáson belül ma még mindössze egy százalékot képviselnek, míg a fosszilis energiahordozók részesedése világviszonylatban 85 százalék. Nyugat-Európában 77 százalékos ez utóbbiak részaránya, a komoly víz- és nukleárisenergia-termelésnek köszönhetően. A megújulók esetében egyik forgatókönyv sem számol jelentős áttöréssel a következő 25 évben, mert ehhez alapvető technológiai problémákat kellene megoldani. David Frowd, a Shell szakértője budapesti előadásán emlékeztetett, hogy a megújuló források területileg és időben is egyenetlenül állnak rendelkezésre, ezért részarányuk számottevő növekedéséhez meg kell oldani az energiatárolást, hogy a szakaszosságot folyamatossá lehessen tenni.

A fosszilis tüzelőanyagok részaránya a Shell szakértői szerint mindkét forgatókönyv esetében 60 százalékra fog csökkenni 2050-re, viszont az egyéb energiahordozók, elsősorban a víz-, a nukleáris és a szélenergia részesedése erősödik. Akárhogyan is alakul a jövő, annyi bizonyos, hogy a következő évtizedekben a földgáz alapvető jelentőségű lesz a világ energiaellátásában.

Öngól lenne az atlétikai vb lemondása

A presztízsveszteségen túl anyagi károkat is okozna a visszalépés a 2023-as atlétikai vb rendezésétől.

Fenntarthatósági tervvel rukkolt elő a Forma-1 vezetősége

A terv szerint a versenyhétvégék 2025-ig teljesen fenntarthatóvá válnak.
Világgazdaság Piactér