Hazai kézben a gázüzletág

Energia | Vállalatok
Régi vágya teljesült a magyar kormánynak: immár egy állami cég kezébe került az orosz-magyar gázszállítási szerződés, és egy jelentős állami szereplő lévén a villamosenergia-piac után kontrolálni tudja majd a magyarországi gázpiacot.

Az MVM Zrt. bejelentette, hogy aláírta a szerződést az E.On gázüzletágának megvásárlásáról. Az ügylet két cég megvételét jelenti: E.On Földgáz Storage Zrt. és az E.On Földgáz Trade Zrt. hozzávetőleg 350 millió euró értékű részvényeit és a két társaság egyéb átvállalt kötelezettségeit. Utóbbi cég tulajdonában van a 2015-ig érvényes gázszállítási szerződés, amelyről korábban a kormány több ízben úgy nyilatkozott, hogy az ország gázellátását garantáló egyezményt csak informálisan ismeri, ami nonszensz.


A vételár 870 millió euró (264 milliárd forint), amelyért cserébe négy, összesen 4,2 milliárd köbméteres kapacitású gáztároló jár. Az MVM közleménye szerint a tranzakció a hatósági jóváhagyásokat követően, előreláthatólag 2013 második felében zárulhat, így a végleges ár a záráskori gázkészletek függvényében alakul ki. Az MVM Zrt. a tervek szerint részben saját-, részben pedig külső forrásokból finanszírozza a tranzakciót.


Orbán Viktor már január 31-én Moszkvában úgy nyilatkozott, hogy az állam megvásárolta az E.On gázüzletágát. Valójában akkor még csak a tárgyalások zárultak le. A hatalmas magyar tulajdonban lévő háztárolási kapacitás, (amely akár még a MOL tulajdonában lévő stratégiai gáztárolóval is kiegészülhet), érdekes lehet a Déli Áramlatot Magyarországon keresztül tervező Gazpromnak.


A korábban fagyos magyar-orosz viszony most látványosan barátivá vált, Szijjártó Péter még a Gazprom elnökét, Viktor Zubkovot is kitüntette.
Ami a vételárat illeti, Mártha Imre volt MVM-vezér az Indexnek adott interjújában azt mondta, akár 500 millió eurós, nagyjából 145 milliárd forintos különbség is lehet az E.On gázüzletágának vételára és az előzetes vagyonértékelésben megállapított ár között. Más piaci hírek 800 millió euró körüli vételárról szóltak a mostani 870 millió helyett. A vagyonértékelést a felek nem hozták nyilvánosságra. A vételárat a szakemberek szerint csak akkor lehet értékelni, ha kiderül, az állam milyen célokra használja fel a megszerzett cégeket. A kormány a fogyasztók érdekeit és az ellátásbiztonságot nevezte meg a vétel indokaként.


„Csoda, hogy egyáltalán a vételárat látjuk” – így fogalmazott Jenei András, a Méltányosság Politikai Elemző Központ energetikai szakírója. Szerinte a 870 millió euró a valós piaci ár felett van, ami gesztus lehet Németországnak, hiszen az E.On így nem keserű szájízzel száll ki az üzletből. Igaz, az meglepte a szakértőt, hogy a csomagnak nem része a Panrusgáz Zrt. E.On-kézben lévő fele. E cég másik fele a Gazpromé, szerepe pedig nem tisztázott. Egy biztos: minden, a magyar-orosz gázszerződés szerint keletről beáramló gázmolekula átmegy a Panrusgáz tulajdonába, mielőtt magyar kézbe kerülne. Az MVM-nek a bejelentés szerint vételi opciója van a cégre, de meglehet, egy új orosz-magyar szerződésben már nem lesz szükség erre a láncszemre.


Kérdőjelek

Az MVM közleményéből nem derül ki, mekkora párnagázt tartalmaznak az E.On-tól megvásárolt tárolók. A párnagáz állami tulajdon, a mobilgáz tározásához szükséges technikai készlet, a tároló működtetője bérleti díjat fizet érte. A Magyar Nemzet korábbi cikke szerint a kormány esetleg a párnagázt is felhasználhatja rezsicsökentési programjához, bár kitermelését bányajáradék sújtja.
szekértők szerint kérdéses az is, hogy az orosz-magyar gázszállítási szerződésben mennyi az úgynevezett take or pay gázmennyiség, vagyis mennyit kell mindenképpen megvásárolni a Gazpromtól, és emiatt mennyi az E.On tartozás a Gazprom felé. Hazánk éves fogyasztása 10 milliárd köbméter, de a közelmúltban már több orosz gáz folyt be nyugatról a HAG vezetéken, mint keletről.


Európának ambiciózus költségvetés szükséges céljai eléréséhez 

„Ebben a pillanatban nagyon messze vagyunk a megállapodástól” – fogalmazott Orbán Viktor az uniós keretköltségvetésről rendezett EU-csúcstalálkozón.

EU-csúcs: fokozódik a hangulat a „takarékos négyek” álláspontja körül

Európai uniós vezetők bírálták a „takarékos négyeknek” nevezett EU-tagállamok (Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország) költségvetési stratégiáját.

Áruszállító járat indul Budapest és Szöul között

Az első járat 40 tonna árut szállított.

Újból padlót fogott a japán gazdaság

Szenvedett a japán gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben, és a következő három hónapra sem javultak a kilátások.
Világgazdaság Piactér