Horvátországban terjeszkedik a Ddgáz Rt.

Energia | Vállalatok

A Dél-dunántúli Gázszolgáltató Rt. többségi tulajdont szerzett egy horvátországi, gázszolgáltatási koncesszióval rendelkező gazdasági társaságban. A Ddgáz Rt. a hazai regionális energiaszolgáltatók közül elsőként terjeszkedik Magyarország határain túl is.

A Ddgáz Rt. tíz éve még veszteségesen működött és sereghajtó volt a gázszolgáltató társaságok között, az 1996-ban megtörtént privatizáció, az új tulajdonosok megjelenése azonban fordulatot hozott a társaság életében. A modernizáció, a számos újítás és innováció végrehajtásával párhuzamosan a Ddgáz Rt. két és félszeresére növelte a szolgáltatási területén ellátott települések számát. A nagyszabású hálózatfejlesztési beruházások lezárultak, a társaság évek óta nyereségesen működik. Már a 2002. évet is egymilliárd forintot meghaladó adózott eredménnyel zárta.

Sok mindent megtanultunk, sok mindent kitaláltunk, itthon felépítettünk egy jól működő céget, és szeretnénk ezt a tudást és tapasztalatot továbbra is hasznosítani – mondja Hasenauer András vezérigazgató.

A feltételek tehát adottak a nemzetközi terjeszkedéshez, és a Ddgáz Rt. élt is a kínálkozó lehetőséggel, többségi tulajdonos lett a vukovári régió földgázszolgáltatásának koncessziós jogával bíró társaságban.

Az elkövetkező években a Ddgáz Rt. a vukovári régióban 15 millió euró értékű beruházást valósít meg, 550 km hoszszú földgázvezeték kiépítését tervezi és 25 ezer új ügyfélre számít. A térség gazdasága számára fellendülést, a lakosság számára pedig komfortosabb életkörülményeket biztosít a földgáz megjelenése.

A térségben megvalósuló projekt kezdete lehet egy modellértékű, határokon átívelő regionális együttműködésnek. (VG)

Az EU frontot nyithat a kínai cégek ellen

Szigorúbb szabályokat javasol az euró­pai magánszektor versenytársaival szemben Hollandia.

Egyre kevesebb hamis forint van forgalomban

Tavaly 42 százalékkal csökkent az MNB által kiszűrt hamis forintbankjegyek száma.
Világgazdaság Piactér