Huszonöt éves az internet

Infokommunikáció | Vállalatok

TECHNOLÓGIA Ma 25 éve mutatta be Timothy Berners-Lee brit tudós a CERN-ben (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) elképzelését arról, hogyan lehetne könnyen megosztani adatállományokat a hálózatba kapcsolt számítógépeken keresztül, megalkotva ezzel a ma ismert internet alapjait. Ezt követte az első webszerver létrehozása, majd a böngészők koncepciójának kialakítása és 1990 októberében a web nyelvének, vagyis a HTML-nek a megalkotása. A napjainkra a mindennapi és az üzleti élet szerves részévé váló world wide web kezdetben a tudósok, az egyetemek és a kutatóintézetek közötti gyors információcserét szolgálta, a hálózat első weboldala 1991 nyarán indult el, és magáról az elgondolásról és a technológiáról tartalmazott információkat. A következő fontos mérföldkő 1993. április 30-a volt, a CERN ekkor jelentette be, hogy a világháló mindenki számára szabadon hozzáférhető és ingyenes. Timothy Berners-Lee 1994-ben megalapította a World Wide Web Consortiumot, melyet azóta is vezet, 2004-ben pedig az angol királynőtől lovagi címet kapott, találmányáért azonban nem tart igényt jogdíjra.


Bár ma természetesnek számít a web használata, sokáig bizonytalan volt, hogy melyik elgondolás terjed majd el széleskörűen. Az Egyesült Államok hadserege már az 1950-es években tanulmányozta a számítógépek hálózatba kötésének lehetőségét, és 1969-ben el is indították az Arpanet nevű rendszert, az internet előfutárát. A technológiának több riválisa volt az Egyesült Államokban – CompuServe, Gopher -, de akadt francia vetélytárs is, a Minitel. A világháló sokat köszönhet Al Gore korábbi amerikai alelnöknek, aki segített abban, hogy a kormányzat ezt a megoldást kezdje használni.


A web térnyerését jól mutatja, hogy napjainkra meghaladja a négymilliárdot a felhasználók száma, a honlapoké pedig a becslések szerint már közelíti az egymilliárdot, a weboldalak száma pedig természetesen ennek többszöröse.


A neten található oldalak közötti barangolást lehetővé tevő böngészők közül az elsőt már 1993-ban megalkották, ebből alakult ki egy évvel később a Netscape, amelynek egyeduralma rövid ideig tartott, hiszen a Microsoft 1995-ben bemutatta az Internet Explorert, amely most is az alapértelmezett böngésző a cég operációs rendszerében.

Maradandó hatást gyakorol a járvány a nemzetközi kereskedelemre

A koronavírus-járvány az egyik legnagyobb csapás a nemzetközi kereskedelemre a nagy gazdasági világválság óta.

Vendégcunami lepte el a vidéket

Gyengébben alakult az első nyári hónap a vártnál, a belföldi turizmus is óvatosan mozdult meg, a hotelek zöme csak a hónap közepén mert ki nyitni.

Több mint 1900 tonna használt sütőolajat gyűjtött be a Mol

Az olajtársaság több mint 1900 tonna használt sütőolajat gyűjtött össze az elmúlt kilenc évben.

Ronaldinhóék 200 ezer dollár fejében szabadulhatnak

A büntetés befizetése után a klasszis elhagyhatja Paraguayt, de ehhez még a bíróság jóváhagyására is szükség van.
Világgazdaság Piactér