Idén főszerepben lesz a 4G

Infokommunikáció | Vállalatok
Az idén világszerte a 4G fogja átvenni a főszerepet a mobilkommunikáció fejlődésében, ami a kkv-k üzleti életére is alaposan hatással lesz

„Az olyan új lehetőségeknek köszönhetően, mint amilyen a 4G és az okos eszközök, óriási robbanás előtt áll a mobilinternet, ami a kkv szektort sem kerüli majd el” – nyilatkozta lapunknak a Magyar Telekom kis- és középvállalati szolgáltatások vezérigazgató-helyettese. Lakatos Péter szerint a kis és középvállalkozásoknál érdemi elmozdulás várható az idén a kisképernyős mobilnet, valamint a felhő szolgáltatások piacán. Az előbbi egyértelműen az okostelefonok és tabletek üzleti szférában való terjedésének köszönhető, egyre több kkv vásárol ezekhez üzleti mobilinternetes adatcsomagot.


A Telekomnál az értékesített új előfizetéseken belül az okostelefonok aránya már a 90 százalékot közelíti, és ezek 80 százalékához mobilinternetes adatcsomagot is vásárolnak. Szakértői előrejelzések szerint 2013-tól világszerte a 4G veszi át a főszerepet a mobilkommunikáció fejlődésében. A negyedik generációs mobilszélessáv ez évben első alkalommal hódít majd meg szélesebb tömegeket, a növekedés pedig a remények szerint mind az eladott készülékek, mind pedig az előfizetők számának bővülésében jól látható lesz. Az Ericsson szerint a mobil forgalomhoz legnagyobb mértékben az online videó járul majd hozzá, a teljes okostelefonos forgalom 25 és a teljes táblagép-forgalom 40 százalékát adja.


A hazai mobilszolgáltatók közül elsőként a Telekom 2012 januárjában elindította a 4G/LTE alapú mobilinternet kereskedelmi szolgáltatást. Lakatos Péter szerint az okostelefonok és a szélessávú mobil internet kombinációja rendkívüli szabadságot biztosít azoknak az üzletembereknek, akik sokat vannak úton. Notebookon vagy tableten nagy sebességű internet állhat rendelkezésükre, amelyen keresztül folyamatosan nyomon tudják követni a levelezésüket. Azonnal fel- és le tudnak tölteni nagy méretű prezentációs file-okat, megnézhetnek bemutatófilmeket, vagy épp élő videokonferencián keresztül bonyolíthatják le üzleti tárgyalásaikat. „Ha nincs a közelben vezetékes internet, és wifi sem, akkor az okostelefon azonnal gyors WiFi hotspottá alakítható” – hangoztatta a vezérigazgató-helyettes.


Lakatos szerint például az építési vállalkozók a mobilinternet-szolgáltatással könnyebben tudnak ügyfeleikkel egyeztetni, hogy milyen anyagokkal dolgozzanak. Az egyes gyártók kínálata, online katalógusa – a cseréptől a csempéig -, a nagyméretű alaprajzok. tervrajzok, műszaki dokumentumok táblagéppel, okostelefonnal, notebookkal villámgyorsan betölthetőek. Az építkezésen felállított alkalmi irodában az okostelefon könnyedén wifi-hotspottá is alakítható.


A grafikusok, a webdesignerek gyorsan továbbíthatnak egészen nagyméretű file-okat, nagy felbontású képeket, illetve videókat. HD minőségben vehetnek részt videókonferenciákon. A fuvarozók gyorsabb eszközzel jobb navigációt használhatnak, gyorsabban és pontosabban érhetnek célhoz. Az ingatlanügynök a helyszínen bemutathatja az ingatlan választékot, alaprajzot, 3D-s animációkat. Az ügyvéd az irodán kívül is gyorsan elérheti a jogtárat. A beteghez kijáró háziorvos tableten gyorsan, könnyedén nyújthat információt szakorvosok elérhetőségéről, alternatív gyógyászati eszközökről, gyógyszerekről. A rendezvényszervező helyszíneket, korábbi eseményeket tud bemutatni, akár 3D-s animációval is.

Több mint 90 milliárd beruházásokra

A Magyar Telekom 2012-ben összesen 92,4 milliárd forintot fordított beruházásokra (a 900 MHz-es spektrum licenszdíj nélkül). 2013-ban ez 5 százalékkal mérséklődhet. A mobilinternet piacon 2012 végén 47 százalék volt a Telekom piacrésze az aktív (forgalmazó) ügyfelek körében. A mobilinternet lefedettséget 2012 végére 81 százalékosra növelte a cég. Decemberben, egy év alatt megvalósult Budapest lakosságra vetített 99 százalékos kültéri 4G/LTE lefedettsége, és a főváros beltéri lefedettsége 83 százalékra nőtt. A szolgáltatás jelenleg a lakosság 27 százalékának érhető el, az idén közel 40 százaléknak teszik elérhetővé.


Ma már mindent hamisítanak, amit mozdítani lehet

Mintegy 86 millió forintnyi jogsértő terméket foglalt le tavaly az adóhatóság, amely több tízmillió forint értékben adakozott is.

Bajban a Vasember: egekben a palládium ára

A palládium ára először múlta felül az arany árát 2002 óta a tengerentúlon.
Világgazdaság Piactér