Könnyebb ma lakást venni, mint 2008-ban

Ingatlan | Vállalatok

A Lakás 2016 kiállítás és vásár sajtótájékoztatóján az Otthontérkép szakértője elmondta; a lakásárak emelkedése ellenére még mindig könnyebb ma lakást vásárolni, mint 2008-ban, mivel a bérekhez viszonyítva még most is 20-25%-kal olcsóbban juthatunk lakáshoz, mint a 2008-as lakáspiaci boom csúcspontján – írja a Lakás 2016 közleményükben.


Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Property vezérigazgatója szerint az új lakáspiaci kínálat ellenére csak átlag alatti elhelyezkedésű, tömegtermékek esetén tud túlkínálatot és esetleges árcsökkenést elképzelni idén, ám ahol szűkös a telekkínálat és emiatt korlátozottabb a verseny, tovább nőhetnek az árak. Tokodi Gábor, FHB vezérigazgató-helyettes szerint a piac fellendülése immáron stabil; jelentősen növekedett a családi vásárlók, építtetők, és bővítők aránya a befektetők mellett és élénkül a hitelezés. Rutai Gábor, a Duna house elemzési vezetője kiemelte, a jövőben nem számít árcsökkenésre az újlakás piacon; tarthatónak látja a jelenlegi magas árakat.


Az Otthontérkép elemzése szerint jelentős áremelkedésnek lehettünk tanúi az elmúlt két évben a magyar lakáspiacon, aminek hatására a válság előttivel megegyező vagy akár azt meghaladó árakkal is találkozhatunk. Két év alatt országosan 20 százalékkal drágultak a lakások, az egyes országrészek szerint azonban meglehetősen nagy területi eltérések tapasztalhatók. Míg a keresettebb megyeszékhelyeken vagy Budapesten a növekedés mértéke akár az országos átlag kétszeresét is elérhette, továbbra is találunk olyan – főként periférikus elhelyezkedésű – településeket ahol az árrobbanás még várat magára.


A 90-es évek végétől beinduló erősebb gazdasági növekedés, az EU csatlakozás iránti optimista várakozás és a külföldi befektetők megjelenése a lakáspiacon az árak jelentős emelkedését hozta magával. Ennek következtében a lakások 1999 és 2008 között több mint 200%-kal drágultak. Ezzel párhuzamosan azonban a bérek is hasonló ütemben növekedtek, sőt összességében azt lehet mondani, hogy enyhén még konvergáltak is azokhoz – írják.


Míg a 2000-es évek elején egy 30 négyzetméteres garzonlakás megvásárlásához több mint 5 évnyi nettó átlagfizetésre volt szükség, addig 2008-ban a válság előtti utolsó időszakban már csak 4,5 évig kellett rá spórolni. Hiába emelkedtek tehát már akkor is őrült tempóban a lakásárak, a bérek folyamatosan követték azt. A válság beköszöntével a lakáspiac összezuhant, ami az árak folyamatos csökkenését hozta magával. Ezzel szemben a bérek egy év kivételével tovább nőttek, így 2013-ban az ingatlanpiaci válság mélypontján már 3,1 évnyi átlagkeresetből tulajdonosai lehettünk egy 30 négyzetméteres lakásnak. Az elmúlt két év átlagában ugyanakkor a lakásárak ismét gyorsabban nőttek, mint a fizetések, így jelenleg 3,5 évnyi nettó átlagbér szükséges az említett méretű lakás megvásárlásához.


Az áremelkedés ellenére tehát még mindig könnyebb ma lakást vásárolni, mint 2008-ban. A lakások reálértéke ugyan 2013-ban és 2014-ben volt a legalacsonyabb, de a bérekhez viszonyítva még most is mintegy 20-25%-kal olcsóbban juthatunk lakáshoz, mint a 2008-as lakáspiaci boom csúcspontján – írja a Lakás 2016 közleményükben.

A felerősödő járvány mélyebbre sodorhatja a globális külkereskedelmet

Idén 7-9 százalékkal eshet a globális külkereskedelem értéke – áll az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) jelentésében.

A brit bértámogatási rendszer téríti a dolgozók bérének kétharmadát

A korábban bezárásra kötelezett cégeknek a brit kormány az előzetes tervek alapján novembertől kifizeti az alkalmazotti bérek 67 százalékát.

NYT: Trumpnak bankszámlája van Kínában

A napilap szerint az amerikai elnök évekig igyekezett, hogy üzleteljen az országgal, miközben a nyilvánosság előtt Peking ádáz ellenfelének szerepében tetszelgett.

Manny Pacquiao rendet tesz az influenszerek között

A box és a politika után most a fintech piacon készül hatalmas dobással a Fülöp-szigeteki sportoló.
Világgazdaság Piactér