Ingyenes szoftveres támogatás

Energia | Vállalatok

Október végén jelenik meg Magyarországon az a szoftver, amely a szén-dioxid-kibocsátásban érintett, mintegy 170 hazai vállalatot segítheti majd abban, hogy eleget tegyen az üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatos kötelezettségeinek.

Az ECO2Suite elnevezésű alkalmazás magyar változata egy lengyel szoftverfejlesztő cég, az Atmoterm Corporation és a Vertis Környezetvédelmi és Pénzügyi Tanácsadó Kft. közreműködéséből született meg. A szoftver

nemcsak a január elsején induló karbonkereskedelmi rendszerrel kapcsolatos feladatok végrehajtását támogatja majd, hanem hatékony eszköznek bizonyulhat a közelmúltban megjelent kormányrendeletben meghatározott, november 15-ig benyújtandó kibocsátási engedélykérelem, illetve a kvóták kiosztásához szükséges adatlap elkészítésében is.

Az első verzió elsősorban a kibocsátások nyomon követésével, illetve a szükséges adatok gyűjtésével, feldolgozásával és tárolásával kapcsolatos teendőkre összpontosít. A tervek szerint azonban a várhatóan 2005 első negyedévében megjelenő újabb változat már olyan összetettebb funkciókat is tartalmaz, melyek segítik a kibocsátás-kereskedelmi rendszerben rejlő pénzügyi lehetőségekkel kapcsolatos vállalati döntéshozatalt – mondta Nemes Richárd, a Vertis Kft. tanácsadója. Az ECO2Suite alkalmazása lényegesen egyszerűbb és biztonságosabb, mint a hagyományos adatbázis-, illetve táblázatkezelő megoldások ilyen célra történő használata, ráadásul tartalmilag megfelel a vonatkozó kormányrendelet követelményeinek. A jogszabálykövetés mellett a készítők célja, hogy a felhasználókkal együttműködve felmérjék az igényeket, és folyamatosan fejleszszék az alkalmazást. A fejlesztők az év végéig ingyenesen bocsátják az érdeklődők rendelkezésére az ECO2Suite első verzióját, mely a jövő héttől már az internetről is letölthető lesz. (VG)

Hollandiában a legjobb nyugdíjasnak lenni

Továbbra is a holland és a dán nyugdíjrendszer a legkiszámíthatóbb, és ez nyújtja a legnagyobb biztonságot. A hatvan év felettiek száma az évszázad közepére elérheti a kétmilliárdot.

Felminősíthet a Moody’s is

A makrogazdasági alapok rendben vannak, ám a Moody’s egy lépéssel lemaradt a másik két nagy hitelminősítőtől, így van esély a jobb osztályzatra.
Világgazdaság Piactér