Ismét öko-szakkiállítás

Ipar | Vállalatok

Immár harmadik alkalommal rendezik meg az Ökotech nemzetközi környezetvédelmi szakkiállítást szeptember 30. és október 3. között a Budapesti Vásárközpontban. A rendezvényen a nagyszámú hazai és külföldi kiállító a környezetvédelmi és kommunális eszközök, újdonságok, az európai uniós előírásoknak is megfelelő megoldások széles skáláját vonultatja fel.

A környezetvédelmi szakma körében egyre népszerűbb és elismertebb kiállításra mintegy 10 ezer látogatót várnak a szervezők – tájékoztatta lapunkat Tóth Judit, a Hungexpo Rt. kiállítási igazgatója. Hozzátette: mivel a rendezvény témája elsősorban a környezetvédelmi és kommunális szolgáltatások köre, az elsődleges célcsoportot az önkormányzatok jelentik, illetve olyan vásárlók és beruházók, akik ezekben a szolgáltatásokban érdekeltek. Jelentős számú szakembert is várnak a rendezvényre, mivel ahhoz konferenciasorozat is kapcsolódik. A szakmai beszélgetések középpontjában a hulladéklerakók bezárásának kérdése, a hulladékgazdálkodás és a megújuló energiaforrások alkalmazása áll.

A Hungexpo rendezésében közepes méretűnek számító eseményen több mint kétszáz cég mutatkozik be 3000-3500 m2-en. A résztvevők között jelentős azok száma, akik a tavalyi kiállítás után az idén is részt vesznek a rendezvényen. Az idén a víz- és hulladékgazdálkodáshoz kapcsolódó termékek, illetve eljárásokat mutatják be a legnagyobb arányban. Emellett az eddiginél nagyobb hangsúllyal jelenik meg a megújuló energiák témaköre is. Így a látogatók a hagyományos energiaforrások kiváltásának lehetőségeiről, a nap-, szél-, víz-, geotermikus, valamint a különböző hulladékokból, illetve biomasszából nyerhető energia felhasználási területeiről, technológiáiról is tájékozódhatnak majd. A rendezvénynek semmilyen anyagi támogatója nincsen, a teljes pénzügyi hátteret a kiállítók bérleti díjai és a belépőkből származó bevétel biztosítja – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Tóth Judit.

Az esemény mögött nagyszámú olyan szakmai támogató is áll, akik többsége kollektív megjelenési lehetőséget biztosít tagjai számára, úgymint a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, valamint a víz- és csatornázási művek. Szakmai támogatásról biztosította a szervezőket három minisztérium is, amelyek közül a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kiállítóként is megjelenik a rendezvényen.

A kiállítók között jelentősen – 30 százalékra – növekedett a külföldi résztvevők aránya. A tavalyi héttel szemben az idén kilenc ország vállalatai jelezték részvételi szándékukat. Közülük Ausztria, Nagy-Britannia, illetve Bajor- és Szászország kollektív standon mutatkoznak be, továbbá a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara is megjelenési lehetőséget biztosít tagjai számára. A külföldi kollektív bemutatkozásokat a szervezők igen nagy megtiszteltetésnek tartják, és a nemzetközi szakmai körök elismeréseként értékelik – mondta Tóth Judit. A kollektív bemutatkozás keretében az egyes szakmai szervezetek tagjai egy standon, közös design alatt jelennek meg. Mint a szervezők elmondták: a bemutatkozásnak ezt a módját általában a kisebb vállalatok kedvelik a kedvezőbb, kevésbé költséges feltételek miatt.

Lassulást jelez az építőipar alakulása

Jelentősen veszített lendületéből a fejlesztések bővülése a múlt év utolsó három hónapjára, így kérdéses, hogy két számjegyű lesz-e a szektor növekedése.

Egyre sürgetőbb az egységes Google-adó

A nemzetállamonként eltérő szabályozás versenyhátrányba hozhatja az uniós cégeket.

Hamarosan autóval is lehet fizetni

Egy szolgáltatás lehetővé teszi, hogy egy járműfelismerő rendszerrel automatikusan megoldható legyen a fizetés két másodperc alatt, érintésmentesen.

A gazdaságot is megfertőzte a Kínából indult járvány

Az egész világgazdaságra érezteti hatását a betegség – véli a szakértő.
Világgazdaság Piactér