Kivághatják a szőlőket

Mezőgazdaság | Vállalatok

Folytatódhatnak a következő három évben Magyarországon a szőlőkivágások a tavaly elhatározott uniós borreform hatására – véli Urbán András, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) tanácsadója. Brüsszel EU-szinten három év alatt 175 ezer hektár ültetvény megszüntetését irányozta elő, ehhez évente csökkenő mértékű támogatást ad. Az ösztönző források ugyanakkor az első két évben 10-20 százalékkal meghaladják majd az eddig nyújtott 6300 eurós hektáronkénti összeget, ezért a kivágási pénzek vélhetően népszerűek lesznek a hazai ágazati szereplők körében is.
Magyarországon a tulajdonosok az uniós csatlakozás óta mintegy hatezer hektár ültetvényt számoltak fel, így a szőlőterület 85 ezer hektárra csökkent. Az egyes tagállamok a támogatott kivágásokat a következő években leghamarabb akkor állíthatják le, ha az igények meghaladják a teljes ültetvénynagyság nyolc százalékát. (Egy-egy évben pedig a megszüntetni kívánt terület nem haladhatja meg a hat százalékot.) A nyolcszázalékos mérték ugyanakkor végeredményben azt jelentené, hogy a kétségkívül vonzó EU-pénzek következtében a hazai ültetvényterület akár 6,8 ezer hektárral is zsugorodhat 2010-ig.
Számos szakértő szerint a kivágási támogatások kifejezetten hátrányosak Magyarországra nézve, mivel nálunk nincsenek borfeleslegek (sőt ma „relatív hiánnyal” kell szembenézni). Az uniós reform célja viszont éppen az lenne, hogy a bortöbbletek EU-szinten csökkenjenek, így az ültetvényeket inkább a készletre termelő országokban kellene felszámolni. A nagy hozamú területeket azonban a tulajdonosok nyilvánvalóan nem kívánják megszüntetni, így a támogatások a feleslegeket előállító tagállamokban is főként a gyengébb termőképességű ültetvények kivágását ösztönözhetik.
A területcsökkentésről szóló reformszabályozás várhatóan a nyáron lép hatályba, az idei igényeket pedig szeptember 15-ig kell benyújtaniuk a piaci szereplőknek. Urbán András hozzátette: a kivágási támogatások alapvetően minden hazai borvidéket érinthetik, de kisebb hatásuk lehet azokon a területeken (például Villányban, Egerben Tokajban), ahol a borok iránti kereslet nagyobb. A kunsági vagy a mátrai borvidéken viszont az EU-pénzek már jelentősen zsugoríthatják a termőterületet – állapította meg. VG

Nőhetnek a kormányzati ráfordítások

A benyújtott költségvetési módosító javaslat alapján alultervezhette a kormány a 2020-as kiadásokat, azonban a gazdaságvédelemre elméletileg korlátlanul költhetnek.

Az utasforgalom 2023 elejére érheti el a járvány előtti volument

Januárban 153 úti cél volt elérhető Budapestről, ez áprilisban két-három városra szűkült és jelenleg mintegy 20 városba lehet utazni.

ÁSZ: stabilitást ad a 2021-es költségvetés

A számvevőszék szerint a jövő évi költségvetési törvényjavaslat megfelel az alaptörvényben meghatározott előírásoknak.

Egyre súlyosabbak a vádak az IWF magyar elnökével szemben

Autokratikus vezetői stílus, korrupció, eltitkolt doppingtesztek és kenőpénzek Aján Tamás bűnlajstromán.
Világgazdaság Piactér