Költséghatékony támogatáspolitika az OEP szerint a stabilitás kulcsa

Egészségügy | Vállalatok

finanszírozás Mivel véges az Egészségbiztosítási Alap (EA) kasszája, a biztosító a lejárt szabadalmú terápiás gyógyszerek és eszközök árcsökkenéséből fakadó és felszabaduló forrásokat új, hatékony terápiás lehetőségek támogatására fordítja – közölte Gajdácsi József, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyettese. Az OEP célja a hatékony forrásallokáció és az egészségnyereség maximalizálása, s az, hogy biztosítsa a szakágazatok kasszáinak a stabilitását, kontrollálja a betegterheket, transzparens ártámogatást és finanszírozást valósítson meg. A főigazgató úgy látja, hogy a költséghatékony orvosi eszközök alkalmazásával azonnal várható a terápia hatásossága. Bár a gyógyítás kezdeti költségei nagyok, hosszabb távon megtérül a befektetés az EA számára is. Például egy szívritmus-szabályozó beültetése után a beteg másnap már el is hagyhatja a kórházat.
A szájon át szedhető gyógyszerekre különböző a páciensek „válasza”, hatásosságukhoz szükséges az együttműködésük a kezelés teljes ideje alatt, s tény, hogy ugyan a terápia költségei kezdetben alacsonyak, de az is, hogy viszonylag állandóak maradnak. A korszerűbb és drága technológiák alkalmazása előtt azonban fontos a betegek kiválasztása, hiszen azok sem hatásosak mindenkinél. Az Egyesült Államok példáját idézte: egy ottani számítás szerint ha minden életév, amelyet az ember a meggyógyításának köszönhet, 20–40 ezer dollár közötti összegbe kerül, akkor az költséghatékonynak tekinthető, de akár 60 ezer dollárig is ki lehet tolni ezt az értéket. Figyelmeztetett azonban, hogy ezt az összeget nem lehet forintra átváltani, tekintettel kell lenni az ország gazdasági és egészségügyi helyzetére is.
Elmondta azt is, hogy az OEP csak a szakmailag bizonyítottan elfogadott orvosi technológiákat, eszközöket veszi föl a támogatott körbe, hiszen a közpénzek elköltésénél a hatékonyságot és a hatásosságot egyaránt figyelembe kell venni. Gajdácsi József utalt arra is, hogy a gyógyászati segédeszközök támogatásának tíz éve alkalmazott rendszerét felülvizsgálják. VG

Felminősítette Magyarországot a Standard & Poor's

Egy fokozattal javította a magyar adósbesorolást az S&P. Az MNB üdvözölte a hitelminősítő döntését. Elemzők szerint indokolt volt a felminősítés.

Hatalmas pénzen ül az állam

Nagyon jól indult az év a költségvetésnek, mert az első hónapban rekordtöbblete keletkezett az államháztartásnak.
Világgazdaság Piactér