Közel kétezer diák demonstrált Szentgotthárdon az osztrák hulladégégető ellen

Vállalatok

Több mint 1800 általános és középiskolás diák demonstrált élő láncot alkotva Szentgotthárdon, a város közelében a határ osztrák oldalán tervezett hulladékégető megépítése ellen szombaton. A Pro Natura St. Gotthárd (PRONAS) elnevezésű civil szervezet a két ország határán lévő Népek Barátsága emlékműnél rendhagyó környezetvédelmi órát tartott a gyerekeknek, tájékoztatták őket az égetőmű káros hatásairól és környezettudatos viselkedésre biztatták őket, bemutatták például a szelektív hulladékgyűjtés módját.


Bugán József, Szentgotthárd alpolgármestere a fiatalokhoz intézett beszédében “barátságtalan és őrült tervnek” nevezte, hogy a BEGAS Kraftwerk GmbH nevű cég Burgenland tartománnyal együttműködve megpróbálja felépíteni az évi 200 ezer tonna kapacitású hulladékégetőt. Az alpolgármester emlékeztetett arra is: Ausztriából hosszú ideje folyamatosan szennyezik a térség folyóit a Lapincsot és a Rábát.


“Meg fogunk tenni mindent a folyók tisztán tartásáért, és meg fogjuk akadályozni, hogy ide Szentgotthárd közelébe egy hulladékégető művet építsenek” – mondta. Ezt követően a Népek Barátsága emlékműnél álló zászlórúdra Bugán József felvonta a “Danke, Nein!” feliratú zászlót, amelyen egy piros szélű körben áthúzva látható a tervezett erőmű sziluettje, valamint és egy halálfej is.


Bejelentették, hogy a civil kezdeményezésre elindított kampány következő állomása március 17-én Rábafüzesen a határátkelőhely közelében lesz, ahol félpályás forgalomlassító demonstrációval tiltakoznak a környezetszennyezések ellen. (MTI Eco)

21. századi fejlesztéseket hajtottak végre a Tokaji Borvidéken

Olyan szolgáltatások váltak elérhetővé, mint a precíziós lézervezérelt oltványültetés, vagy a must-, a gyöngyöző- és habzóbor palackozása.

Megérzi a GDP a fővárosi stratégiát

Évente 0,2 százalékponttal támogathatja a gazdasági növekedést a Budapest 2030 program ezermilliárd forintos beruházási csomagja a mai árakon számolva.
Világgazdaság Piactér