Felértékelődhet fordítókorong-szerepünk

Közlekedés | Vállalatok

A keleti irányú forgalmakban növekedési potenciált lát a Rail Cargo Hungaria, egyúttal megoldási lehetőséget a visszaeső záhonyi fuvarozási és átrakási volumenek részleges pótlására – mondta Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria igazgatóságának elnöke. Ezért a társaság érdekelt az Európa–Kaukázus–Ázsia közlekedési folyosó (TRACECA) működésében. Csatlakozásával ismét felértékelődik Magyarország központi, fordítókorong-szerepe az Ázsia és Európa közötti forgalmakban. A részletekről az ukrán vasutak vezetőivel tárgyaltak.


Az alternatív megoldás az orosz–ukrán konfliktus miatt Záhonyt elkerülő vasúti fuvarozási útvonalakkal szemben gyors és gazdaságos piacra jutást kínál a kínai és a közép-ázsiai áruknak Európában. Az új selyemútnak is nevezett korridor egyik lehetséges útvonala Kínából indul, Kazahsztánon keresztül érkezik a Kaszpi-tengerhez, majd azt átszelve, Azerbajdzsánon és Grúzián keresztül ér el a Fekete-tengerhez. Innen kompok juttatják el a tehervonatokat az ukrajnai kikötőkbe, ahonnan az áru logikusan Magyarországra folytatná az útját, és tranzitban közlekedne tovább Nyugat-Európába. Az első, Kína felé tartó, húsz konténerből és tíz vagonból álló tesztvonat január közepén indult az ukrajnai Illicsivszkből, és február elején érkezett meg Kínába. A másik lehetséges megoldás szerint a kínai konténerforgalom egy része a még épülő (a tervek szerint novemberben adják át) Baku–Tbiliszi–Kars útvonalon, Törökországon keresztül jutna el Európába.


A számítások és a tesztvonatok tapasztalatai alapján mindkét útvonalon – főleg vasúti fuvarozási módot alkalmazva – a hajózási utakhoz képest mintegy negyedére sikerül mérsékelni a szállítási időt. A Kínából Euró­pába tartó forgalom jelenleg főleg konténer, de konvencionális árut – például nyersanyagokat – is lehetne fuvarozni. Európából Ázsiába pedig autószállítás is szóba jöhet.

MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

14:50
Gazdaság

Az e-járművek hozhatják el a közlekedés zöld forradalmát

Az elektromos és az autonóm járművek hatékony eszközei lehetnének a közlekedés alternatív megújulásának – hangzott el a Klímabarát Települések Szövetsége szemléletformáló előadásán.
22:00
Gazdaság

Nagy üzlet lesz a mesterséges intelligencia a régióban is

Gyors növekedés várható régiónkban a mesterséges intelligenciára épülő megoldások piacán, a közeljövőben pedig itthon is elkezdődhet a terület egyik úttörője, a Watson üzleti célú felhasználása.
Világgazdaság Piactér