Magyar-szlovák közös stratégiát dolgoznak ki a tömegközlekedésről

Közlekedés | Vállalatok
Tömegközlekedés-fejlesztési stratégiát dolgoz ki közösen a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. és a pozsonyi Területfejlesztési Intézet 380 ezer eurós európai uniós támogatásból - mondta Siska Miklós projektvezető az MTI érdeklődésére a programindító rendezvényen szerdán Győrben.

A határ menti mobilitás elősegítésére irányuló projektre a Magyar-Szlovák Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében nyerte el a támogatást a két pályázó intézmény. Az együttműködő partnerek stratégiát alkotnak, megvalósíthatósági vizsgálatot készítenek és akciótervet dolgoznak ki a több mint 600 kilométer hosszú magyar-szlovák határon átnyúló közösségi közlekedési kapcsolatok fejlesztésére – ismertette Siska Miklós.


A projektvezető alapvető problémának tartja, hogy míg a határon belüli tömegközlekedés közszolgáltatási szerződések alapján állami támogatást kap, addig a határon átmenő forgalmak nemzetközinek számítanak, és nem kapnak támogatást. “Ettől kezdve nem lehet versenyezni a személygépkocsival” – mondta.


A határ menti tömegközlekedési stratégia kidolgozása előtt felméréseket készítenek, egyebek között 1300 háztartást kérdeznek meg a határon átnyúló utazási szokásokról, utasszámlálást tartanak a határon átmenő járatokon és úgynevezett megállításos kikérdezést is szerveznek a közutakon. Konzultálnak polgármesterekkel és nagyobb munkáltatókkal. Mindezek nyomán rajzolódik ki egyfajta kép a tényleges igényekről. A szolgáltató cégekkel történő megbeszélések során pedig körvonalazódik az is, miként lehet felépíteni az együttműködést a határ két oldalán szolgáltatók között – mondta a projektvezető.

Francia tulajdonba kerül a lenti tetőcserépgyár

Az összeolvadással Európa vezető kerámia tetőcserépgyártó vállalkozása jön létre.

A felerősödő járvány mélyebbre sodorhatja a globális külkereskedelmet

Idén 7-9 százalékkal eshet a globális külkereskedelem értéke – áll az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) jelentésében.

A brit bértámogatási rendszer téríti a dolgozók bérének kétharmadát

A korábban bezárásra kötelezett cégeknek a brit kormány az előzetes tervek alapján novembertől kifizeti az alkalmazotti bérek 67 százalékát.

NYT: Trumpnak bankszámlája van Kínában

A napilap szerint az amerikai elnök évekig igyekezett, hogy üzleteljen az országgal, miközben a nyilvánosság előtt Peking ádáz ellenfelének szerepében tetszelgett.
Világgazdaság Piactér