Kutatófúrások Toronynál

Energia | Vállalatok

A lignitvagyon pontosabb felmérésére kutatófurások elvégzésére adott engedélyt Magyar Bányászati Hivatal a Vas megyei Torony község mellett a Nógrádszén Kft.-nek. Nagy Oszkár, a cég ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta: a Veszprém Megyei Bíróság jogerős ítéletben kötelezte a bányászati szervet az engedély megadására, amelynek értelmében a vállalat szakemberei két pontosító fúrást végezhetnek el. Ugyanakkor ez nem jelent bányászati tevékenységet, a lignitvagyon kitermelése nem kezdődhet meg addig, amíg a területileg illetékes önkormányzatok nem adnak ehhez hozzájárulást, mint elsőfokú építészeti hatóság – hangsúlyozta a cégvezető.

Az eddigi mérések szerint a község térségében mintegy egymilliárd tonnás lignitmennyiség található, ugyanakkor a környező önkormányzatok élesen ellenzik, hogy a Nógrádszén egy külszíni bányát nyisson a kitermelés megkezdésére. A bányászat megakadályozására a környező települések tavaly területrendezési terveiket is úgy módosították, hogy kizárhassák a kitermelést. Ennek ellenére a Nógrádszén Kft. ügyvezetője úgy véli, a gazdasági számításokat és a tájrendezési garanciákat figyelembe véve hosszabb távon az érintett települések is elfogadhatják a beruházást.

A magyarországi lignitvagyon kihasználása számos szempontból stratégiai jelentőségű volna. Egyrészt Visonta térségében kiépült a lignitbázisú energiatermelés alap-infrastruktúrája, a Mátrai Erőmű Rt. kapacitásának bővítéséhez éppúgy adottak a feltételek, mint a legalább kétszáz évre elegendő bükkábrányi lignitkészletre építendő új erőmű építésének feltételei is. A lignit az egyetlen a hazai energiahordozók közül, amely jelentős menynyiségben rendelkezésre áll, s amelynek felhasználása jelentős mértékben csökkentheti az ország importfüggőségét. (VG)

Elkerülhetők a tartós piaci zavarok

A Merco­sur-megállapodás érdemi hatással lesz a magyar élelmiszer-gazdaságra is, de a helyzet nem annyira ijesztő, mint elsőre látszik.

Csúcsközelben maradnak az ingatlanfejlesztések

Negyedik éve haladja meg a másfél milliárd eurót a tranzakciók értéke a magyar ingatlanfejlesztési piacon.
Világgazdaság Piactér