Magyarországon lesz a Deutsche Telekom adatközpontja

Vállalatok

A barcelonai Mobil World kiállításon debütált a Magyar Telekom tulajdonosának, a Deutsche Telekomnak az 5G teszt rendszere, a jelenlegi még csak néhány éves múltra visszatekintő LTE 4G-nél is gyorsabb adat átvitelt tesz majd lehetővé. (AZ LTE 4G  kereskedelmi szolgáltatását 2012-ben indította el a Telekom, amelynek hálózati lefedettségére meghaladta a 97 százalékot, felhasználóinak száma pedig vélhetően megközelíti az egymilliót). Idén a második negyedévben indul el a cég páneurópai hálózathoz  (pan-net) kapcsolódó első adatközpontja, amely Budapesten lesz.


Ebből látják majd el a különböző szolgáltatásokkal a DT összes európai leányvállalatát – mondta hétfői sajtótájékoztatón Claudia Nemat, a Deutsche Telekom, igazgatóságának Európárért és technológiáért felelős tagja. A DT Barcelonában bemutatta be az Immr-t, ami lehetővé teszi egyetlen mobilszám használatát bármilyen készülékről: a szolgáltatás révén a mobiltelefon-számok virtuálissá válnak, ami azt jelenti, hogy többé nem tartoznak egy meghatározott készülékhez vagy SIM kártyához. A szolgáltatást a DT szintén Magyarországon és Szlovákiában indítja először.
A Deutsche Telekom tavaly 12 milliárd eurót fektetett be hálózatának bővítésébe, és idén is több  milliárd eurós beruházást tervez ezen a területen – mondta Tim Höttges, a DT vezérigazgatója.


A kiegészítők éve az idei barcelonai Mobil World kiállítás – mondta a kiállításon Dobó Mátyás, a Magyar Telekom innovációs vezetője, aki szerint tehát a telefon készülék piacon nem volt nagy áttörés, bár a Samsung itt mutatta be az S7, illetve S7 edge készülékét, a Huawei pedig a kettő az egyben a MateBookot. A készülék piacon tehát inkább a finomítás volt a jellemző. A fókusz pedig a kiegészítőké:  több készülékgyártó – a Samsung, az LG és a Nokia – is bemutatta a 360 fokos szögben “látó” kamerát állított ki, amivel kép, videó készíthető. Ugyancsak több gyártó palettáján megtalálható a virtuális valóság (VR) szemüveg, ami körülbelül 100 euróba kerül, amihez viszont egy külön okostelefont kell csúsztatni, ezek ára 230-260 euró közötti.


Mivel az 5G technológia kereskedelmi bevezetetése várhatóan 2020-ban megtörténik, a hálózatszállítók, például Magyarországon is több cég partnereként jelen lévő Ericsson egy olyan fejlesztéssel állt elő, aminek következtében a bázis állomások nem egy meghatározott “nyitott ” szögben sugározzák a jeleket a felhasználó irányába, hanem e helyett egy nyalábbal “kötik össze” a bázis állomást a készülékkel, és ezek a prototípusok képesek követni egy készülék pozícióját, és mozgását, ezáltal jelentős energia takarítható meg – mondta Turányi Zsolt, az Ericsson Magyarország 5G kutatója.


A tavalyi rendezvénynek 94 ezer látogatója vot, és mintegy 2200 kiállító volt jelen a világ minden pontjáról, a 100 ezer négyzetméteres területen idén is hasonló számú kiállító van jelen.

16:33
Gazdaság

Itt az MNB nagy bejelentése

Több, nem hagyományos eszközt is bevet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) annak érdekében, hogy a rövid kamatok alacsony szintje a hozamgörbe hosszú végén is megjelenjen.
15:06
Gazdaság

Sokat hozhat a brüsszeli reformterv

Éves szinten 40 milliárd euróval csökkentheti az EU-ban az áfacsalások értékét, ha elfogadják, hogy az EU-n belüli értékesítés után az eladónak a más tagállamokba értékesített áruk után is fel kell számítania a vevő országában érvényes áfaösszeget.
Világgazdaság Piactér