Megvitatták az első javaslatot

Ipar | Vállalatok

Az Országgyűlés elé terjesztik a környezetvédelmi termékdíjakról szóló törvénytervezet azon részét, amely az európai uniós jogharmonizáció miatt szükséges technikai változtatásokat tartalmazza. A tervezetet a kormány múlt heti ülésén, a többi jogharmonizációs tartalmú jogszabály-változtatási javaslattal együtt vitatta meg. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) egy átfogó javaslatcsomagot dolgozott ki a termékdíjas előírások módosítására. Ezek közül az uniós csatlakozással összefüggő változtatások elfogadása halaszthatatlan, mivel ezeket május 1-jéig hatályba is kell léptetni. Az elsősorban technikai jellegű módosítások közé tartozik, hogy a díj megfizetése és bevallása a csatlakozás időpontjától, a belső vámhatár megszűnése miatt, a többi uniós tagállamból importált termékdíjköteles áruk esetén az áfa megfizetésére vonatkozó szabályok szerint, önbevallásos úton fog megtörténni. Emellett a termékdíjköteles termékek hulladékának hasznosítását eddig biztosító rendszeres céges támogatásnyújtás az uniós versenysemlegességi előírások miatt megszűnik. Ehelyett a zöldtárca közbeszerzés útján fog rendelni hasznosítási szolgáltatást a hulladékfeldolgozó vállalatoktól vagy a koordináló szervezetektől.

Ezzel szemben a termékdíjas tervezet tartalmi módosításokra vonatkozó része egyelőre nem került a kormány elé, sőt néhány részletkérdésben a KVM további megbeszéléseket folytat egyes ágazatokkal. A tartalmi kérdések egy részében több ágazat, majd minisztérium a zöldtárcától koncepcionálisan eltérő álláspontra helyezkedett, emiatt ezek véglegesítése csúszik az eredeti terveihez képest, igaz, a zöldtárca szándékai szerint egy-két héten belül mindenképpen a kabinet elé viszik az előterjesztést.

A javaslat szerint 2005. január 1-jétől a gépjárművekre, valamint az elektronikai és elektromos eszközökre is kiterjesztik a termékdíjas rendszert. Ezzel szemben a hígítók és oldószerek után kivetett termékdíj ekkortól megszűnne, míg a reklámhordozó papírok esetében az idén május 1-jétől nem a termék első forgalmazójának – a nyomdának -, hanem a megrendelőnek kellene fizetnie a díjat. Az italcsomagolások többségénél januártól, az eddigi tömeg alapú helyett, darab alapú termékdíjat vetnének ki, hogy egy erre épített pluszdíjjal a gyártókat a többutas csomagolású termékek forgalmazására ösztönözzék. Módosulnának a lakossági szelektív hulladékgyűjtésre, valamint a termékdíj alóli mentességre vonatkozó szabályok is. Emellett tovább változnának a díjtételek is: a hatályos törvényben lévő értékekhez képest a termékdíjak összege 2005-ben átlagosan 8, a csomagolások esetén 20 százalékkal emelkedne. (NIG)

Több mint hat és félmillió amerikai vár segítségre

Soha nem látott szintre nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány alatt.

2,9 százalékos államháztartási hiánnyal számolnak

Magyarország EDP-jelentése 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 67,4 százalékos államadóssággal számol 2020-ra.

Munkahelymegtartó bértámogatást szorgalmaz az MKIK

Az MKIK ágazati szintű munkacsoportokat állított fel a kereskedelem, logisztika, élelmiszergazdaság, ipar, turizmus és pénzügy területén.

Pirelli-alelnök: azonnali tőkeinjekcióra van szüksége a nyugati piacoknak

Marco Tronchetti Provera szerint az európai és nyugati gazdaság újraindulása fokozatos lesz, de ehhez minél gyorsabb tőkeinjekció kell.
Világgazdaság Piactér