Megdrágulhat a közétkeztetés

Mezőgazdaság | Vállalatok

Rendkívüli esős időjárás az önkormányzatoknál működő mezőgazdasági közmunkaprogramokat is érinti.

Minden évben túltervezzük kicsit magunkat, de az idén is érzékenyen érinthet a sok eső

– közölte Borsodi László, Levelek polgármester. „Ez azt jelenti, hogy a mezőgazdaság közfoglalkoztatás során megtermelt alapvető élelmiszerekből , burgonyából, babból eleget tudunk magunknak termeszteni, de a közétkeztetésbe szánt gyümölcsökből nem lesz elég.

Ráadásul az idén várható kevesebb gyümölcs miatt azok ára is magasabb lesz, ezért ebben az évben drágább lesz a közétkeztetés”

– mondta el a polgármester a SZON.hu-nak.

Fotó: MTI / Balázs Attila

„Ha uborkánk lenne, még reménykedhetnék” – ezt már Kislőrincz József, Csengersima polgármestere mondta. Hozzátette, hogy a gyümölcsösök nagy része elfagyott. „Számszerűsíteni nem tudjuk a kárunkat, de több millió forintról van szó” – tette hozzá. A kukorica is szenvedett jégkárokat, ott van remény a kártérítésre, de azzal még meg kell várni a termőre fordulását.

„Rozsályban is hatalmas károkat okozott eddig a rengeteg eső” – mondta Sztojka Zoltán, Rozsály polgármestere. „Ami nem fagyott le, annak az ízvilága nem lesz olyan, mint amilyen kívánatos volna”. A takarmánynövények is megsínylik a rendkívüli csapadékos időjárást. „Sok helyen megdőlt a tritikálé, ami önmagában még nem lenne baj, hiszen ha most jönne egy hosszabb csapadékmentes időszak, akkor az még helyrehozná a mostani állapotot” – tette hozzá. Rozsály polgármestere elmondta: abban reménykednek, hogy lassan vége lesz a mostoha időjárási körülményeknek, és amit lehet, azt igyekeznek megmenteni.

 

 

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

Tartalmi hibákért dobták vissza a Lánchíd-tendert

A Közbeszerzési Hatóság tartalmi hibák miatt visszadobta a dokumentumot, így a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatóságának módosítania kell azt.

Átlagos szinten a zöldségtermés

Az átlagosnál hidegebb május és június dacára sem esett vissza nagy mértékben a termésmennyiség.

Miként lehet megelőzni az államadósság-válságot?

Több mint száz alacsony és közepes jövedelmű országnak idén továbbra is összességében 130 milliárd dollár értékű adósságszolgálatot kell teljesítenie.

Az ellenálló generációk teremtik meg az élhetőbb jövőt

A tanulmány szerint a millenniumi és a Z-generációnak kulcsszerepük lehet a „jobb normalitás” megteremtésében.
Világgazdaság Piactér