Mozzarella: csökkenő nyereség

Mezőgazdaság | Vállalatok
Növeli és korszerűsíti gyártókapacitását a szarvasi Mozzarella Kft. A beruházás révén 10-15 százalékkal nő a frissgyúrt sajtféleségeket gyártó üzem kapacitása. A társaság idei évi árbevétele várhatóan meghaladja az egymilliárd forintot.

A kizárólag hazai piacra termelő társaság évente 8-10 millió liter tejet dolgoz fel, az idei évben ez meghaladja a tízmillió litert. Rohony Miklós ügyvezető szerint a Mozzarella Kft. speciális sajtféleségei révén tudja növelni termelését és piaci részesedését. A cég nyereségessége viszont csökken az idén, miután a hazai sajtpiaci árak mélyponton vannak. A tej literenkénti ára államilag garantált, nem követi a piaci folyamatokat, állami beavatkozás nélkül a többletterheket a sajtgyártóknak kell lenyelni.

A társaság árbevétele tavaly 912 millió forint volt, az idei évben meghaladja az egymilliárdot. A termelés döntő hányadát – 65-70 százalék – a saját terméket reprezentáló “pizza mozzarella” sajt adja. A társaság az egyik meghatározó hazai pizzahálózatnak is beszállítója lett nemrégiben. Emellett a Parmalat Hungária részére végez bérmunkát, részükre mozzarella parmalat sajtot és mascarponét gyár-tanak.

A sajtgyár fejlesztése 1996 óta folyamatos. Összesen mintegy 200 millió forintot költöttek a fejlesztésre és korszerűsítésre. A most folyamatban lévő beruházás összege 85 millió forint, az építkezési munkálatok december végéig fejeződnek be. (RG)

Hamarosan autóval is lehet fizetni

Egy szolgáltatás lehetővé teszi, hogy egy járműfelismerő rendszerrel automatikusan megoldható legyen a fizetés két másodperc alatt, érintésmentesen.

A gazdaságot is megfertőzte a Kínából indult járvány

Az egész világgazdaságra érezteti hatását a betegség – véli a szakértő.

Új utakon az ingatlanbefektetések

Az urbanizáció felgyorsulása, az elöregedés, az e-kereskedelem és általában a technológia térhódítása új befektetési lehetőségeket kínál az ingatlanszektorban.

EU-csúcs: egyelőre nincs megállapodás az uniós költségvetésről

A hétévente zajló költségvetési tárgyalások az unió előtt álló újabb kihívások miatt minden alkalommal egyre bonyolultabbá válnak.
Világgazdaság Piactér