Nagy spórolásban a hazai kiscégek

Energia | Vállalatok

A magyarországi kis- és középvállalkozások (kkv-k) átlagosan havi 10 ezer forint megtakarítás elérése esetén már hajlandóak lennének olcsóbb energiaszolgáltatóhoz váltani – derül ki a MentorPartner Kft. és a BellResearch kutató és tanácsadó cég által készített Energiariport 2010 felmérésből, amely a kkv-k és a kisintézményi kör liberalizált versenypiacának fejlettségét elemzi. Ez azért is érdekes a kutatást végző két cég szerint, mert ez a szegmens az áram- és gázszolgáltatást is számításba véve évi 780 milliárd forintos piacot jelenthet a magyarországi energiakereskedők számára.
A tavasszal készült felmérésben részt vevők 81 százaléka közvetlenül vásárol áramszolgáltatást, és 59 százalékuk gázszolgáltatást. A fennmaradó hányad több előfizetővel együtt – például irodaházban – használ fel áramot és földgázt, vagy egyáltalán nincs előfizetése. A megkérdezettek 15–25 százaléka váltott már energiaszolgáltatót, és átlagosan havi 10 ezer forint megtakarítás elérése esetén már hajlandó foglalkozni a kérdéssel.
A szabadpiacon való árambeszerzés a vállalkozások körében elterjedtebb, az intézmények azonban jóval nagyobb arányban maradnak az egyetemes szolgáltatási körben. Gázbeszerzés esetén a különbségek némileg árnyaltabbak, de itt is inkább a vállalatok léptek ki a szabadpiacra. A felmérés tanúsága szerint a szolgáltatóváltást az esetek többségében a szükséges információk hiánya akadályozza. A kkv-k esetében az energiaszolgáltatással kapcsolatos döntéseket a megkérdezettek 37 százalékánál a cégvezetők, cégtulajdonosok hozzák meg, míg a műszaki vezetők döntési kompetenciája ebben a kérdésben csupán 13 százalékos. A megkérdezetteknek csupán 50 százaléka tudta nagyságrendileg behatárolni cége fogyasztását, míg a válaszadók harmada sohasem kért és nem is kapott árajánlatot szolgáltatójától.
A célcsoport háromötöde indított vagy éppen jelenleg tervez szervezett akciót indítani az energiaköltségek csökkentésére. E tekintetben a kutatás szerint az energetikai költségmegtakarítási hajlandóság az intézmények körében magasabb, mint a vállalatoknál, a kutatás tanúsága szerint jelenleg mind az elektromosáram-, mind a földgázszolgáltató váltását 8 ezer kkv fontolgatja. VG

A világháló segítségével jutunk fel a karzatra

Színházjegyet szinte csak online vesznek a magyarok, sokakat a tikettek ára tart vissza a kulturális programtól.

Még mindig túl bonyolult az adórendszer

Évről évre faragnak a hazai adórendszeren, de számos területen még váratnak magukra a változtatások.
Világgazdaság Piactér