Németországban még sok az üresen álló iroda

Ingatlan | Vállalatok

Kijózanító év volt a tavalyi a német ingatlanpiac számára – írja a Financial Times Deutschland. A 12 héten belül elfoglalható irodaterület immár 6,5 százaléka állt üresen, azaz mintegy kétszerese a 2001. évinek. A nagyvárosok közül főleg Düsseldorfot, Berlint és a pénzügyi fellegvárat, Frankfurtot érintette a kereslet visszaesése. Ez utóbbiban 7,3 százalékra nőtt a bérlőre váró irodaterület részaránya az elmúlt két év pénzügyi válságai, illetve elbocsátásai nyomán. Tavaly már csak 450 ezer négyzetméternyi irodát vettek újonnan bérbe, jó egynegyeddel kevesebbet, mint 2001-ben. A helyi túlkínálatot csak tetézte, hogy a korábbi konjunktúra nyomán sok bank épített irodaházat a Majna-parti metropolisban.

A megváltozott helyzetben sok társaság számára gondot okoz, hogy saját új ingatlanjait a beruházási elképzeléseinek megfelelően hasznosítsa.

A frankfurti vásárközponttal szembeni, 2003 közepétől kibérelhető IBC irodakomplexumot például eredetileg a Deutsche Bank kizárólagos használatára építették, ám az időközben meggondolta magát, és már csak a korábban üzletek számára tervezett részbe kíván beköltözni. Így mind a különálló torony, mind a kisebb irodaházak számára új bérlőket kell keresni a nevezett komplexumon belül.

Mindez persze jó a frankfurti bérlők számára, hiszen a havi átlagos négyzetméterenkénti bérleti díj 33-ról 24,50 euróra süllyedt a belvárosban. Ráadásul ingyen lehet igényelni olyan kiegészítő szolgáltatásokat, mint a bekábelezés s a klimatizálás, és az irodabérlőt immár nem terheli az ügynöki jutalékok megtérítése sem. Az is kedvező a bérlőknek, hogy a korábbi 10-15 év helyett jelenleg rendszerint csak három évre kell elkötelezniük magukat.

Kongatják már a vészharangot

Az elnőiesedés egyik következménye, hogy a végzettek döntő többsége a kisállatokkal foglalkozó praxisokban helyezkedik el.

Finomhangolásra van szükség a VOSZ szerint

Konkrét állásfoglalást még nem határoztak meg a bértárgyalásokkal kapcsolatban, egyelőre a szaktárca hivatalos tájékoztatását várják.
Világgazdaság Piactér