Nőtt a fuvarozók száma

Ipar | Vállalatok

A közúti közlekedési szolgáltatásokat is ellenőrző közlekedési felügyeletek adatai szerint tavaly egyaránt tovább nőtt a vállalkozások, valamint az általuk használt járművek száma. A fuvarozóvállalkozások száma a 2001. évi 27 018-ról 27 115-re, járműveiké pedig a tavalyelőtti 95 681-ről 97714-re emelkedett (pótkocsik nélkül). Ugyanezen idő alatt csökkent az autóbuszos vállalkozások száma, most 1544 ilyen szervezet tevékenykedik, összesen 10 303 autóbusszal.

A 2002. év vége fordulópontot jelentett a vállalkozások életében. Az autóbuszosok addigi bejelentési kötelezettsége engedélyköteles tevékenységgé vált, a fuvarozóknál pedig lejárt a piacra lépés új feltételeinek teljesítésére vonatkozó határidő. Emiatt – a Közlekedési Főfelügyelet (KFF) szerint – a vállalkozások számának további csökkenése lett volna várható. Ezzel szemben növekedés következett be. A belföldieknél a gyengébb minőségű teherautók miatti csökkenés még nem következett be, a nemzetközieknél a jó autók és az EU-val kapcsolatos remények, valamint a kiadott pluszengedélyek növekedést is hoztak. Ez a KFF szerint arra utal, hogy a magyar gazdaság megfelelően működik, és ez a vállalkozási szféra stabilnak érzi munkáját.

A felügyelet adatai szerint az országban 9123 taxis vállalkozó van, összesen 10 212 gépkocsival. Ezen vállalkozások és autók fele a fővárosban működik. (VG)

Kevesebb felajánlás érkezett, az egyházaknak viszont több jutott

A legtöbb pénzt a Magyar Katolikus Egyház kapta, közel három milliárd forint értékben.

Mindig legyen tíz fillér a zsebedben

Török Zoltán nagypapája gazdasági alapvetése mentén tartja csúcson a soproni kosárlabdacsaptot. A cél a régi, ám most kénytelen meghúzni a nadrágszíjat.
Világgazdaság Piactér