Óriás sífelvonó a Mátrában

Vállalatok
Harmadik sífelvonója építésére készül a mátraszentistváni síparkban a Digitroll Kft. A mezőgazdasági elektronikai termékek gyártására szakosodott társaság emellett nagy tételben készül vetésellenőrzőt eladni svéd és német partnereinek.

Mától kezdi az újabb, immár harmadik sífelvonója építését a mátraszentistváni síparkban a hajdúszoboszlói Digitroll Kft. Az együttvéve mintegy 72 millió forintos sport célú beruházást a társaság a Raiffeisen Bank hiteléből valósítja meg, a berendezést – mint az előző kettőt is – a német Doppelmayr cég szállítja – tájékoztatta lapunkat Kőrös Imre, a kft. tulajdonosa és ügyvezetője. Az óránként 1223 fő szállítására alkalmas csákányos felvonó építése azért vált szükségessé, mert a meglévő kettő kapacitásánál (korongos: 480 fő/óra, csákányos: 1200 fő/óra) kétszer-háromszor nagyobb igény jelentkezett a múlt évben.

Az új, nagy teljesítményű gerinclift elkészülte után az ország eddigi legnagyobb sífelvonója lesz. A három pálya együtt három és fél kilométer hosszú, közülük a leghosszabb egy kilométeres.

A Digitroll eddig összesen mintegy 400 millió forintot költött a síkparkra, amelynek a kft. a tulajdonosa s egyben fejlesztője és üzemeltetője is. A munkában szorosan együttműködik a mátraszentimrei önkormányzattal. A park hóágyúzható, tehát van föld alá épített, mintegy két kilométer hosszú nagynyomású vízvezetéke. Ehhez huszonkét hidráns, vagyis olyan pont létesült, amelyre hóágyú csatlakoztatható. A cég hat ágyúját a svéd Lenko cég gyártotta. Mínusz hat fok alatt óránként és egyenként 80-100 köbméter havat tudnak előállítani. A síparkhoz két, együtt 10 ezer köbméteres víztároló és egy nagynyomású (25 baros) szivattyúállomás is tartozik. A hóágyúnak köszönhetően Mátraszentistvánon 91 napos volt a tavalyi síszezon, míg Magyarország hóágyú nélküli sípályáin csak 30-50 nap – mutatott rá Kőrös Imre.

A sípark tavaly 67 millió forintot hozott a kft.-nek, amely főtevékenységként mezőgazdasági elektronika gyártásával foglalkozik.

A társaság egyébként saját fejlesztésű agrár-műszeripari termékeket gyárt és forgalmaz, mindenekelőtt nagy teljesítményű pneumatikus gabonavetőgépek vetésellenőrzőit. Ilyet rajta kívül csak egy kanadai és egy amerikai társaság állít elő a világon. A vetésellenőrzők a múlt évben 120 millió forint értékben keltek el, ötödrészben külföldön.

06:22
Gazdaság

Kevés lehet a fehéredés a kormányzati áfacélhoz

A büdzsét 7,6 százalékos áfanövekedés mellett tervezték az idei évre, az első öt hónapban azonban csak 4,1 százalékkal nőttek az áfabevételek.
17:01
Gazdaság

Nagyot zuhantak a nagy cégek beruházásai

Tavaly 20 százalékkal estek a beruházások, ebben a költségvetési szervek és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások is szerepet játszottak.
Világgazdaság Piactér