Óriás sífelvonó a Mátrában

Vállalatok
Harmadik sífelvonója építésére készül a mátraszentistváni síparkban a Digitroll Kft. A mezőgazdasági elektronikai termékek gyártására szakosodott társaság emellett nagy tételben készül vetésellenőrzőt eladni svéd és német partnereinek.

Mától kezdi az újabb, immár harmadik sífelvonója építését a mátraszentistváni síparkban a hajdúszoboszlói Digitroll Kft. Az együttvéve mintegy 72 millió forintos sport célú beruházást a társaság a Raiffeisen Bank hiteléből valósítja meg, a berendezést – mint az előző kettőt is – a német Doppelmayr cég szállítja – tájékoztatta lapunkat Kőrös Imre, a kft. tulajdonosa és ügyvezetője. Az óránként 1223 fő szállítására alkalmas csákányos felvonó építése azért vált szükségessé, mert a meglévő kettő kapacitásánál (korongos: 480 fő/óra, csákányos: 1200 fő/óra) kétszer-háromszor nagyobb igény jelentkezett a múlt évben.

Az új, nagy teljesítményű gerinclift elkészülte után az ország eddigi legnagyobb sífelvonója lesz. A három pálya együtt három és fél kilométer hosszú, közülük a leghosszabb egy kilométeres.

A Digitroll eddig összesen mintegy 400 millió forintot költött a síkparkra, amelynek a kft. a tulajdonosa s egyben fejlesztője és üzemeltetője is. A munkában szorosan együttműködik a mátraszentimrei önkormányzattal. A park hóágyúzható, tehát van föld alá épített, mintegy két kilométer hosszú nagynyomású vízvezetéke. Ehhez huszonkét hidráns, vagyis olyan pont létesült, amelyre hóágyú csatlakoztatható. A cég hat ágyúját a svéd Lenko cég gyártotta. Mínusz hat fok alatt óránként és egyenként 80-100 köbméter havat tudnak előállítani. A síparkhoz két, együtt 10 ezer köbméteres víztároló és egy nagynyomású (25 baros) szivattyúállomás is tartozik. A hóágyúnak köszönhetően Mátraszentistvánon 91 napos volt a tavalyi síszezon, míg Magyarország hóágyú nélküli sípályáin csak 30-50 nap – mutatott rá Kőrös Imre.

A sípark tavaly 67 millió forintot hozott a kft.-nek, amely főtevékenységként mezőgazdasági elektronika gyártásával foglalkozik.

A társaság egyébként saját fejlesztésű agrár-műszeripari termékeket gyárt és forgalmaz, mindenekelőtt nagy teljesítményű pneumatikus gabonavetőgépek vetésellenőrzőit. Ilyet rajta kívül csak egy kanadai és egy amerikai társaság állít elő a világon. A vetésellenőrzők a múlt évben 120 millió forint értékben keltek el, ötödrészben külföldön.

MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

22:00
Gazdaság

Nagy üzlet lesz a mesterséges intelligencia a régióban is

Gyors növekedés várható régiónkban a mesterséges intelligenciára épülő megoldások piacán, a közeljövőben pedig itthon is elkezdődhet a terület egyik úttörője, a Watson üzleti célú felhasználása.
09:20
Gazdaság

Több sebből is vérzik az atomegyezség

A nagyhatalmak megpróbálják rábírni Donald Trump amerikai elnököt, hogy ne mondja fel az Iránnal kötött nukleáris megállapodást.
Világgazdaság Piactér