Pályázat rendszeres hasznosítási támogatásra

Ipar | Vállalatok

Pályázati felhívást tett közzé az egyes termékdíjköteles termékek hulladékai hasznosításának rendszeres támogatására a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM). A pályázat az idei év január 1.-április 30. közötti időszakára szól, mivel az európai uniós csatlakozást követően a programgazda néven is ismert rendszer az uniós versenysemlegességi szabályok miatt megszűnik, s helyette a zöldtárca közbeszerzési úton rendelhet majd hasznosítási teljesítést. A minisztérium a gumiabroncsok anyagában történő hasznosítására vagy energetikai célú égetésére, a csomagolási hulladékok hasznosítására és ezzel összefüggésben a szelektív hulladékgyűjtés működtetésére, továbbá a papírhulladékok újrafeldolgozására nyújt támogatást. Anyagi segítség igényelhető a különféle műanyagok, társított, üveg- és fémcsomagolások hasznosítására, valamint a leselejtezett akkumulátorok és hűtőberendezések környezetterhelésének csökkentésére. A hasznosítás export útján történő megvalósítása csak akkor támogatható, ha a pályázó rendelkezik a hazai hasznosítók lemondónyilatkozatával és a külföldi átvevő bizonylatával. A támogatási kérelmeket a KVM honlapjáról is letölthető adatlapon március 22-ig lehet benyújtani. A pályázatok elbírálásánál a koordinálószervezetek, valamint a lakossági gyűjtésből származó hulladékot feldolgozó hasznosítók előnyt élveznek.

A programgazda rendszert azért hozták létre, mivel a koordinálószervezeti modell bevezetése előtt a hasznosítási előírások a hulladékok többsége esetén nem teljesültek piaci alapon. Éppen ezért a KVM a termékdíjakból befolyó összeg egy részét úgy forgatta vissza, hogy begyűjtő és feldolgozó cégeknek – a programgazdáknak – rendszeres támogatást fizetett a hasznosítási feladatok elvégzésére. A rendszer az uniós versenysemlegességi előírásoknak ugyan nem felel meg, de azt a funkciót betöltötte, hogy az elmúlt években a hulladékfajták többségénél kiépültek a gyűjtő és hasznosító hálózatok alapjai.

Tizenhárom klubot fizetésképtelenség fenyeget a Bundesligában

Hét klubbal szemben május végén csődeljárás indulhat, amennyiben addig sem indul újra a labdarúgóélet Németországban.

Több mint hat és félmillió amerikai vár segítségre

Soha nem látott szintre nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány alatt.

2,9 százalékos államháztartási hiánnyal számolnak

Magyarország EDP-jelentése 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 67,4 százalékos államadóssággal számol 2020-ra.

Munkahelymegtartó bértámogatást szorgalmaz az MKIK

Az MKIK ágazati szintű munkacsoportokat állított fel a kereskedelem, logisztika, élelmiszergazdaság, ipar, turizmus és pénzügy területén.
Világgazdaság Piactér