Pét: vezető szerep a régióban

Ipar | Vállalatok

Új zsáküzem létesítéséről szóló szerződést írt alá a napokban a Péti Nitrogénművek Rt. tulajdonosa. A térség egyik vezető műtrágyagyártója beruházásának értéke 700-800 millió forint, az üzem az év végén kezdi meg termelését – tájékoztatta lapunka Bige László tulajdonos. A korszerű technológia révén húsz százalék alapanyag-megtakarítással készülnek majd a tartósabb, jobb minőségű – évi 13 millió – zsákok. A nyomdai csúcstechnológiának köszönhetően a zsákokra a vevő igényeinek megfelelő felirat, kép kerülhet.

Az új üzem azon nagyszabású beruházási program során létesül, melyben 2005-2007 első negyedéve között megújul a nitrogénművek, s a régió legnagyobb – évi egymillió tonnás termelés – nitrogén hatóanyagú műtrágyagyára lesz. Nő a kapacitása, valamint javul a hatékonyság, a minőség és a környezetvédelmi helyzet is. A beruházások összértéke 22 milliárd forint, ezt a tulajdonos hitelből és önerőből fedezi. Bige László hozzátette, hogy az államtól tíz évre 50 százalék adókedvezményt kap a cég, s számításaik szerint a beruházási program megtérülési ideje tíz év lesz.

Az új salétromsavüzem építésének előkészületi munkálatai már megkezdődtek, a beruházás ősszel indulhat, s 2007 első negyedévében fejeződhet be. A tulajdonos elmondása szerint Európa legnagyobb kétnyomású salétromsavüzeme – 1500 tonna napi kapacitással – működik majd Péten. Kedvező az is, hogy a beruházás elkészülte után a 3,5 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás megszűnik.

A másik nagyberuházás a granulálóüzem-csoport, mely napi 1100 tonna granulált ammónium-nitrát gyártására lesz képes, ekkora kapacitású gyártás Európában csak Norvégiában van. Az üzem naponta 1400 tonna granulált pétisót gyárt majd, s az új nedvesüzem létesítése további napi 1400 tonna prillezett pétisó előállítását teszi lehetővé.

Új logisztikai központ is létesül a nitrogénműveknél, mely lehetővé teszi a csomagolás és a logisztikai kiszolgálás teljes megújulását. Felújítják a régi raktárakat is, azt követően a belső ömlesztett tárolási kapacitás 100 ezer tonnára növekszik. Az új dolomitmalom létesítéséről is döntés született, a szükséges pályáztatás már megkezdődött.

A beruházások megvalósítása nem zavarja a napi termelést, a korábbi évekkel ellentétben a gyár ez év nyarán sem áll le. A cég a korábbi években már terjeszkedett a régióban, s ez biztonságot jelent, hogy lesz piaca termékeiknek. Jelenleg a gyár termelésének 30-50 százalékát exportálja, főbb piacai: Olaszország, Ausztria, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Szerbia, Csehország és Románia. Bige László úgy fogalmazott, hogy jelenleg az exportárak kedvezőbbek a belföldinél, ennek fő oka, hogy a mezőgazdaság ismert problémái miatt a hazai piac meglehetősen hektikus. A következő években arra számít, hogy Magyarországon és a régióban is növekszik majd a műtrágya-felhasználás. Jelenleg ez Magyarországon 60-70 kiló hatóanyag /hektár, az uniós országokban pedig több mint 200 kiló. Szerinte az évi ötszázalékos hazai piaci növekedés reálisnak látszik, ha a gazdák hatékonyabban akarnak termelni, több műtrágyát kell felhasználniuk. Nitrogén hatóanyagú műtrágyát Magyarországon egyedül Péten gyártanak, de a piac nyitott, az importáruk versenyhelyzetet teremtenek. A beruházási program befejezése után a cég jövedelmezőségének további javulására számít. (HÉ)

Felháborodott a nemzetközi sajtó a City felmentésén

A BBC szerint a pénzügyi fair play hitelessége romokban hever. A Gazetta szerint pedig a politika győzött a pénzügyi átláthatóság helyett.

Nem négykerekű, hanem négylábú Audikat és BMW-ket foglaltak le

Az eladó a márkavédett termékek származását, illetve a védjegyjogosult hozzájárulását igazoló okmányt nem tudta bemutatni.

Sikeres volt a City fellebbezése, indulhatnak a BL-ben

Megnyugodhatnak a manchesteri kékek hívei, csak 10 millió euróba került a pénzügyi fair play megsértése, a BL-indulás nem veszett el.

Varga Mihály: Érthetetlenek az aránytalanságok

A magyar álláspont szerint igazságos és rugalmas forráselosztásra van szükség az uniós válságkezelésben.
Világgazdaság Piactér