Radikális beavatkozás nélkül finanszírozhatatlanná válik a lakások fűtése

Energia | Vállalatok

Az EU Bizottság szerint 2014-től az EU támogatások kulcsterülete lesz az energiahatékonyság, de vége a vissza nem térítendő támogatásoknak, kedvezményes hitelekre van szükség. Bencsik János az energiahatékonysági beruházások innovatív finanszírozásáról szóló budapesti konferencián vázolta fel egy, a hazai épület-állomány energetikai felújításáról szóló kormányzati stratégia körvonalait.


A konferencián felszólalt az Európai Bizottság képviselője, aki elmondta, hogy az árak hatósági megállapítása nem megoldás, az energiahatékonysági beruházásokat kell ösztönözni.


„Magyarországon európai összehasonlításban pazarló az épületek energiafogyasztása. Az energiaszegénységre adott indokolható válasz a kormány rezsicsökkentési döntése. A rezsiproblémát csak nagyon rövid időszakra tudja kezelni a rezsicsökkentés.  Néhány éven belül radikális beavatkozás kell az épület-szektorban, mert különben finanszírozhatatlanná válik épületeink működtetése” – mondta Bencsik János.


Bencsik János, országgyűlési képviselő, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Nemzeti Alkalmazkodási Központjának (MFGI NAK) igazgató-helyettese ma délelőtt az Energy Cities, a Magyar Urbanisztikai  Tudásközpont és a Magyar Energiahatékonysági Intézet által szervezett konferencián beszélt az ország előtt álló energiahatékonysági és éghajlatváltozási kihívásokról, és az ezekre adható stratégiai válaszokról.


Bencsik szerint az ország széndioxid-kibocsátásainak csökkentése a legjobban az épület-energiahatékonysági beruházásokkal érhető el.  Ezek a beruházások a gazdaságot is ösztönzik és a költségvetésnek is jók.  Bencsik elmondta, hogy egy komoly épületkorszerűsítési program évi 40 ezer munkahelyet hozhatna létre, a középületeket egy állami ESCO-cég, a lakossági szektort kedvezményes hitelek útján kell felújítani, nemzetközi fejlesztési hiteleket is bevonva.


A konferencia tárgya az önkormányzati energiahatékonysági beruházások harmadik feles finanszírozása, ezen belül kiemelt téma volt a megtakarítás-alapú beruházás-finanszírozás, az ún. Energy Performance Contracting.


A konferencián beszélt Roman Doubrava is, az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatóságának tisztviselője, aki elmondta, hogy a gazdasági válságból való kilábalás egyik fő kitörési pontja az energiafelhasználás hatékonyabbá tétele.  Doubrava szerint a 2014-2020-as EU költségvetési időszakában az energiahatékonyság az egyik legfontosabb finanszírozási prioritás lesz.  Az EU kifejezetten támogatja majd az innovatív finanszírozási mechanizmusokat, ahol az állam csak a források egy részét biztosítja, a maradék magánforrásokból származik.  


Doubrava kifejtette, hogy változik a tagállami támogatási prioritások meghatározása is: az Európai Bizottság részletes javaslatot tesz majd a tagállamoknak a támogatandó területekre, így ezentúl a végleges prioritásokat nem a tagállam önmagában határozza meg, hanem tárgyalásos úton a tagállam és az EU alakítja ki közösen. 

Építsük együtt Öcsi Bácsi emlékét!

Puskás Ferenchez köthető tárgyi emlékek felajánlását várja a Puskás Múzeum.

Amerika egyik legnépszerűbb városába költözik a Forma-1

Szándéknyilatkozat született a miami Forma-1-es futamról, Austint valószínűleg faképnél hagyják.
Világgazdaság Piactér