Keresztbe tehet az RTL Klubnak egy törvénytervezet

Reklám és Média | Vállalatok

Még az idén az Országgyűlés elé kerülhet az a törvénytervezet, amely alapjaiban változtathatja meg a hazai médiaviszonyokat. A Népszabadság több kormányzati és ­piaci forrásból úgy értesült, hogy a reklámadó 2014-es kivetése után a Fidesz vezetősége a tévék, rádiók, nyomtatott lapok, internetes portálok reklámfelületeit értékesítő kereskedőházak működését szabályozná testre szabott törvénnyel.


A lap Fideszes forrásai kérdésükre nem tagadták, hogy a mostani javaslat a függetlenségüket őrző médiavállalatokat hozná hátrányos helyzetbe.


Úgy tudjuk, a törvénytervezet megtiltaná, hogy egy médiavállalat tulajdonosa sales house-t is működtessen, azaz sem közvetlenül, sem kapcsolt vállalkozásokon keresztül nem lehetne érdekelt a reklámból származó bevételeket hozó kereskedőházakban – írja a lap.


A Népszabadság szerint a javaslatot azért nem terjesztették be még a parlament elé, mert mérlegelik, milyen reakciót váltana ki az RTL német tulajdonosából. A Bertelsmann óriási befolyással bír Európában, legutóbb meghátrálásra is kényszerítette a kormányt, amely végül átalakította a reklámadó ­RTL-t durván megvágó sávozását. Ám ha Orbán Viktor úgy látja, hogy megnyerhető a médiaháború újabb csatája, a lap forrásaik szerint azonnal benyújtják a tervezetet.


Amely nem csak azon médiavállalkozásoknak okoz közvetlen károkat, amelyek jelenleg saját értékesítővel rendelkeznek. Ha ugyanis a cégek nem működtethetnek kereskedőházakat, kénytelenek lesznek tőlük független értékesítőkhöz és ügynökségekhez fordulni, amelyek nyilvánvalóan nem azonos hőfokon érvényesítik majd a kiadók érdekeit – írja a Népszabadság.

MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

22:00
Gazdaság

Nagy üzlet lesz a mesterséges intelligencia a régióban is

Gyors növekedés várható régiónkban a mesterséges intelligenciára épülő megoldások piacán, a közeljövőben pedig itthon is elkezdődhet a terület egyik úttörője, a Watson üzleti célú felhasználása.
09:20
Gazdaság

Több sebből is vérzik az atomegyezség

A nagyhatalmak megpróbálják rábírni Donald Trump amerikai elnököt, hogy ne mondja fel az Iránnal kötött nukleáris megállapodást.
Világgazdaság Piactér