Keresztbe tehet az RTL Klubnak egy törvénytervezet

Reklám és Média | Vállalatok

Még az idén az Országgyűlés elé kerülhet az a törvénytervezet, amely alapjaiban változtathatja meg a hazai médiaviszonyokat. A Népszabadság több kormányzati és ­piaci forrásból úgy értesült, hogy a reklámadó 2014-es kivetése után a Fidesz vezetősége a tévék, rádiók, nyomtatott lapok, internetes portálok reklámfelületeit értékesítő kereskedőházak működését szabályozná testre szabott törvénnyel.


A lap Fideszes forrásai kérdésükre nem tagadták, hogy a mostani javaslat a függetlenségüket őrző médiavállalatokat hozná hátrányos helyzetbe.


Úgy tudjuk, a törvénytervezet megtiltaná, hogy egy médiavállalat tulajdonosa sales house-t is működtessen, azaz sem közvetlenül, sem kapcsolt vállalkozásokon keresztül nem lehetne érdekelt a reklámból származó bevételeket hozó kereskedőházakban – írja a lap.


A Népszabadság szerint a javaslatot azért nem terjesztették be még a parlament elé, mert mérlegelik, milyen reakciót váltana ki az RTL német tulajdonosából. A Bertelsmann óriási befolyással bír Európában, legutóbb meghátrálásra is kényszerítette a kormányt, amely végül átalakította a reklámadó ­RTL-t durván megvágó sávozását. Ám ha Orbán Viktor úgy látja, hogy megnyerhető a médiaháború újabb csatája, a lap forrásaik szerint azonnal benyújtják a tervezetet.


Amely nem csak azon médiavállalkozásoknak okoz közvetlen károkat, amelyek jelenleg saját értékesítővel rendelkeznek. Ha ugyanis a cégek nem működtethetnek kereskedőházakat, kénytelenek lesznek tőlük független értékesítőkhöz és ügynökségekhez fordulni, amelyek nyilvánvalóan nem azonos hőfokon érvényesítik majd a kiadók érdekeit – írja a Népszabadság.

09:33
Gazdaság

„Ütőképes pénzügyi csoportot hozunk létre”

Mérethatékonysági ugrás jön a következő években a takarékoknál – nyilatkozta lapunknak Tajthy Attila, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének elnöke.
14:03
Gazdaság

Trump első útja 380 milliárdot hozott

Jelzésértékű siker az amerikai elnöknek: legelső külföldi útján 380 milliárd dollár értékű megállapodás-csomagot zárt le Szaúd-Arábiával.
Világgazdaság Piactér